ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων μέσω εφαρμογής σε tablet

Bigstock

Η εφαρμογή ονομάζεται SenseToKnow και έδειξε 87,8% ευαισθησία στην ανίχνευση του αυτισμού.

Η ήδη υπάρχουσα εφαρμογή σε tablet για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ) μπορεί να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την πρόσβαση σε πρώιμες παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στα συμπτώματα και στις μετέπειτα δεξιότητες.

Η εφαρμογή έδειξε 87,8% ευαισθησία στην ανίχνευση ΔΦΑ, που σημαίνει ότι εντόπισε σωστά τα περισσότερα παιδιά με την πάθηση. Επίσης εντόπισε με ακρίβεια 80,8% εκείνα τα παιδιά που δεν έδειξαν σημάδια αυτισμού και πράγματι δεν διαγνώστηκαν με αυτισμό.

Εντοπίζοντας με ακρίβεια τα νήπια που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα για τυχόν ΔΦΑ, η εφαρμογή αυτή για tablet μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά και οι οικογένειες λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Αυτισμός: Παραδοσιακές μέθοδοι και προκλήσεις στην έγκαιρη ανίχνευση

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως εξετάζουν τα νήπια για ΔΦΑ, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τους γονείς. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρίβεια τέτοιων ερωτηματολογίων τείνει να είναι χαμηλότερη σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε σύγκριση με ερευνητικά περιβάλλοντα. Αυτό μπορεί να διευρύνει τις διαφορές στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.

Αυτισμός: Η εφαρμογή SenseToKnow για tablet

Για να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για πιο ακριβή εργαλεία ανίχνευσης του αυτισμού στα παιδιά, οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή SenseToKnow, η οποία καταγράφει και αναλύει τις απαντήσεις των παιδιών σε ταινίες μικρού μήκους που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μια σειρά μοτίβων συμπεριφοράς. Η εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει πολλά πρώιμα σημάδια αυτισμού, όπως διαφορές στα εξής:

  • κοινωνική προσοχή
  • εκφράσεις του προσώπου
  • κινήσεις του κεφαλιού
  • απόκριση στο κάλεσμα με όνομα
  • κινητικές δεξιότητες

Επικεφαλής της εργασίας ήταν η δρ. Geraldine Dawson και ο δρ. Guillermo Sapiro του Κέντρου Αριστείας για τον Αυτισμό στο Πανεπιστήμιο Duke.

Αποτελέσματα της μελέτης

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποίησαν την εφαρμογή SenseToKnow για να ελέγξουν νήπια ηλικίας 17 μηνών έως 3 ετών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής επίσκεψης. Από τα 475 νήπια που εγγράφηκαν στην μελέτη, τα 49 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με ΔΦΑ και 98 διαγνώστηκαν με αναπτυξιακές καθυστερήσεις χωρίς ΔΦΑ. Η ικανότητα της εφαρμογής να εντοπίζει με αξιοπιστία παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό ήταν συνεπής σε νήπια διαφορετικού φύλου, φυλής και εθνικότητας.

Συνολικά, τα παιδιά που διαγνώστηκαν θετικά για ΔΦΑ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή είχαν 40,6% πιθανότητα να διαγνωστούν στη συνέχεια με την πάθηση. Συγκριτικά, μόνο το 15% περίπου των παιδιών που διαγιγνώσκονται θετικά χρησιμοποιώντας το τυπικό ερωτηματολόγιο γονέων διαγιγνώσκονται αργότερα με ΔΦΑ.

Ο συνδυασμός της εφαρμογής επιπρόσθετα με το τυπικό ερωτηματολόγιο αύξησε την πιθανότητα θετικής διάγνωσης στο 63,4%.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η εν λόγω μελέτη είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη εργαλείων προσυμπτωματικού ελέγχου της ΔΦΑ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved