ΥΓΕΙΑ

Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» η καθυστερημένη διάγνωση του διαβήτη

Τα ποσοστά διαβήτη στους νέους αυξάνονται παγκοσμίως, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 στην ηλικία των 30 ετών, μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής έως και κατά 14 χρόνια.

Η διάγνωση στην ηλικία των 50 ετών, μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά έξι χρόνια.

«Ο διαβήτης τύπου 2 θεωρούνταν ασθένεια που επηρεάζει τους ηλικιωμένους, αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερο άτομα να διαγιγνώσκονται νωρίτερα στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από ό,τι θα είχαν αν είχαν διαγνωστεί εγκαίρως», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Emanuele Di Angelantonio, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Καρδιάς και Πνευμόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Επιστήμονες στα πανεπιστήμια του Cambridge και της Γλασκόβης, εξέτασαν δεδομένα από δύο μεγάλες διεθνείς μελέτες για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Κάθε δεκαετία καθυστερημένης διάγνωσης συνδέθηκε με μείωση κατά περίπου τέσσερα χρόνια του προσδόκιμου ζωής, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στις ΗΠΑ, τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία 30, 40 και 50 ετών, πέθαναν κατά μέσο όρο 14, 10 και έξι χρόνια νωρίτερα, συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν την πάθηση.

Οι εκτιμήσεις για τις γυναίκες ήταν χειρότερες από αυτές για τους άνδρες.

Οι γυναίκες πέθαναν 16, 11 και επτά χρόνια νωρίτερα, ενώ οι άνδρες 14, εννέα και πέντε, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα ήταν ανάλογα και για τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί εάν τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εντοπιστούν εγκαίρως και λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη, είτε πρόκειται για αλλαγές στη συμπεριφορά τους είτε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του κινδύνου», δήλωσε ο Stephen Kaptoge, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Δεδομένης της επίδρασης που θα έχει ο διαβήτης τύπου 2 στις ζωές των ανθρώπων, η πρόληψη ή τουλάχιστον η καθυστέρηση της εμφάνισης της πάθησης θα πρέπει να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Η μελέτη αποδίδει την αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, την καθιστική συμπεριφορά και την κακή διατροφή. Περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι είχαν διαβήτη παγκοσμίως το 2021.

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως εμφράγματος και εγκεφαλικού, προβλημάτων στα νεφρά και καρκίνου.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής που διαπίστωσαν οι ερευνητές στη μελέτη, οφειλόταν σε θανάτους που σχετίζονται με έμφραγμα, εγκεφαλικό και ανεύρυσμα.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι όσο νεότερο είναι ένα άτομο όταν αναπτύσσει διαβήτη τύπου 2, τόσο περισσότερη ζημιά συσσωρεύει το σώμα του από τον εξασθενημένο μεταβολισμό του», δήλωσε ο Naveed Sattar, καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. της Γλασκώβης, στη Σκωτία.

«Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη μέσω προληπτικών εξετάσεων και η εντατική διαχείριση της γλυκόζης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών από την πάθηση», τόνισε ο Sattar.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved