ΥΓΕΙΑ

Φερρόπτωση: Φως στον μηχανισμό που συνδέεται με την παθολογία του Αλτσχάιμερ

Η φερρόπτωση (ferroptosis) είναι ένας τύπος κυτταρικού θανάτου, όπου ο κυτταρικός σίδηρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και χαρακτηρίζεται από την οξειδωτική διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών.

Η διαδικασία φαίνεται να αποτελεί μια χημική οδό, η οποία συνδέεται με την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μέχρι σήμερα άγνωστο μηχανισμό μέσω του οποίου καταστρέφονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και στους ασθενείς με αγγειακή άνοια.

«Μέχρι σήμερα σχεδόν καμία έρευνα δεν είχε ασχοληθεί με τις βλάβες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Όπως παρατηρήσαμε στη μελέτη μας, τα μικρογλοία είναι μία από τις πρώτες κατηγορίες κυττάρων που επηρεάζονται στην άνοια», αναφέρουν οι ερευνητές.

Εξετάζοντας εγκεφαλικούς ιστούς από νεκροτομές ασθενών με Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αρκετοί από αυτούς είχαν ενδείξεις μίας αλυσιδωτής αντίδρασης που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις συνδέσεις της λευκής ουσίας σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου.

Η αλυσιδωτή αντίδραση αυτή ξεκινά με βλάβες στην επικάλυψη της μυελίνης. Η τελευταία είναι η ουσία που επικαλύπτει τους νευρώνες και βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους. Όταν η στιβάδα της μυελίνης φθίνει, κάτι που συμβαίνει συνήθως με τη γήρανση, τα μικρογλοία είναι αυτά που απομακρύνουν τα τμήματα που έχουν καταστραφεί.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά την διαδικασία, καταστρέφονται και τα μικρογλοία εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας σιδήρου στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μικρογλοία καταστρέφονται στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν «καθαρό» τον εγκέφαλο.

«Όλοι γνωρίζαμε ότι τα μικρογλοία ενεργοποιούνται για να ρυθμίσουν τη φλεγμονή. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι αρκετά από αυτά καταστρέφονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι πραγματικά περίεργο ότι δεν είχαμε παρατηρήσει το φαινόμενο αυτό μέχρι σήμερα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μαζική καταστροφή των μικρογλοίων, καθώς και ο εκφυλισμός της λευκής ουσίας φαίνεται ότι ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών αλλά και την αγγειακή άνοια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Neurology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved