ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που καταπολεμά τη δυσπεψία

Η δυσπεψία είναι μία διαταραχή του πεπτικού που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Πρόκειται για καλοήθη κατάσταση που συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), οι οποίοι είναι μεν αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, η μακροχρόνια χρήση τους όμως, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ο κουρκουμάς μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.

Αυτό το οφείλει στην κύρια δραστική του ουσία, την κουρκουμίνη, η οποία μειώνει την υπερέκκριση γαστρικών οξέων και καταπραΰνει τη δυσπεψία εξίσου με τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ασία, τόσο στην ιατρική, όσο και στη μαγειρική.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 206 εθελοντές από την Ταϊλάνδη, ηλικίας 18 έως 70 ετών, οι οποίοι υπέφεραν από ενοχλήσεις στο στομάχι. Το 73% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Τα μέλη των δύο ομάδων λάμβαναν δισκία κουρκουμίνης. Η πρώτη λάμβανε τα δισκία μαζί με μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο), η δεύτερη λάμβανε έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων μαζί με ένα εικονικό φάρμακο και η τρίτη δισκία κουρκουμίνης μαζί με έναν αναστολέα. Οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες λάμβαναν τρία χάπια την ημέρα, χωρίς να γνωρίζουν τι περιείχαν.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων τους στην έναρξη της μελέτης, την 28η και την 56η ημέρα της θεραπείας.

Οι ασθενείς και των τριών ομάδων είδαν παρόμοια βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, η λήψη δισκίων κουρκουμίνης με ή χωρίς φάρμακα, διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή.

Η μελέτη δεν έδειξε συνεργική δράση του κουρκουμά με τα φάρμακα, σημειώνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn, στην Ταϊλάνδη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved