ΥΓΕΙΑ

Ποιοι ιοί συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία πολυσυστημική και σύνθετη ασθένεια, που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, φλεγμονή, διαταραχές ύπνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το σύνδρομο παγκοσμίως.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων είναι πιθανό να έχει προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τη μοριακή βιολόγο στο Πανεπιστήμιο Cornell, Maureen Hanson, πριν από την εμφάνιση του SARS-CoV-2, η ικανότητα των ιών RNA να παραμένουν στους ιστούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είχε αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τώρα οι ερευνητές εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μεταξύ των ιογενών λοιμώξεων και παθήσεων όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Η Hanson εξηγεί γιατί μια συγκεκριμένη ομάδα ιών που ονομάζονται εντεροϊοί μπορεί να είναι «ο πιθανότερος ένοχος». Οι εντεροϊοί, μια ομάδα ιών RNA, πήραν το όνομά τους επειδή εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του εντέρου. Οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και χρόνια ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου.

Ο εντοπισμός ενός ένοχου για το σύνδρομο ιού είναι δύσκολος, επειδή οι εξετάσεις αίματος μπορούν να υποδείξουν οριστικά έναν συγκεκριμένο ιό μόνο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης. Μετά από αυτή, το αίμα θα είναι γεμάτο με αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός του ασθενούς έναντι όλων των ειδών των ιών από προηγούμενες λοιμώξεις.

Έως και οι μισές εντεροϊικές λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που συμμετέχουν σε ερευνητικές μελέτες είναι πιθανό ότι το έχουν χρόνια. Οι εντεροϊοί είναι επίσης πολύ συνηθισμένοι και συχνά προκαλούν ήπια ασθένεια.

Οι σύγχρονες τεχνικές γενετικής δειγματοληψίας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην ανίχνευση χαμηλών ποσοτήτων υπολειμματικού ιού που κρύβονται στα κύτταρα και τους ιστούς και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν ποιοι ιοί εμπλέκονται.

Άλλοι ιοί, όπως ο ιός Epstein-Barr (EBV), πιστεύεται επίσης ότι προκαλούν το σύνδρομο, αν και οι μηχανισμοί είναι εξίσου περίπλοκοι. Όπως και άλλοι ιοί του ανθρώπινου έρπητα, ο EBV μπορεί να κρύβεται στο σώμα, αποφεύγοντας το ανοσοποιητικό σύστημα για χρόνια μέχρι να επανενεργοποιηθεί από το στρες ή από κάποια άλλη ασθένεια.

Δεν πρέπει ωστόσο να αποκλείονται άλλοι πιθανοί μηχανισμοί που μπορεί να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο σύνδρομο. Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, των εργοστασίων ενέργειας των κυττάρων μας και τα χαμηλά επίπεδα δύο βασικών θυρεοειδικών ορμονών έχουν πρόσφατα ενοχοποιηθεί για την κατάσταση – μαζί με μια σειρά γενετικών παραλλαγών που φαίνεται να έχουν πολλά άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Θα μπορούσε να ευθύνεται και κάποιος συνδυασμός αυτών των παραγόντων, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Pathogens.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved