ΥΓΕΙΑ

Νευροανάπτυξη παιδιού: Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη

Οι μητέρες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ενώ ήταν έγκυες, βελτίωσαν τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους στην ηλικία των 2 ετών, σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν είχε αξιολογήσει εάν οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής της εγκύου μπορούν να βελτιώσουν τη νευροανάπτυξη, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Francesca Crovetto, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Εμβρυακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στην Ισπανία.

Η μελέτη παρακολούθησε παιδιά που γεννήθηκαν από 1.221 μητέρες με κυήσεις υψηλού κινδύνου, οι οποίες συμμετείχαν στη δοκιμή The Improving Mothers for a Better Prenatal Care Trial Barcelona, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθη μεταξύ του Φεβρουαρίου 2017 και του Μαρτίου 2020.

Ένας αριθμός γυναικών ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή. Σε αυτές τις γυναίκες δόθηκαν δωρεάν ελαιόλαδο και καρύδια. Συμμετείχαν επίσης σε τακτικές συνεδρίες με διατροφολόγους, από τους οποίους λάμβαναν συνταγές, λίστες για ψώνια και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων.

Μια άλλη ομάδα γυναικών με κύηση υψηλού κινδύνου έκανε μαθήματα γιόγκα, συμμετείχε σε ομαδικές συνεδρίες διαλογισμού και λάμβανε συμβουλές για τη σχέση μητέρας και εμβρύου.

Σε μια τρίτη ομάδα γυναικών δόθηκαν τυπικές προγεννητικές συμβουλές.

Σχεδόν το 22% των γυναικών που έλαβαν μόνο προγεννητική φροντίδα, γέννησαν μωρά χαμηλού βάρους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που παρακολούθησαν μαθήματα μείωσης του στρες ήταν 15,6% και 14% για τις γυναίκες που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.

Περίπου δύο χρόνια μετά τον τοκετό, οι ερευνητές εξέτασαν 626 παιδιά με βάση την κλίμακα Bayley, ένα γνωστό μέτρο γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των βρεφών.

Το τεστ κατέγραψε μια διαφορά 5 μονάδων υπέρ των παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή.

«Στην ηλικία των δύο ετών ο εγκέφαλος των παιδιών συλλέγει μερικά από τα οφέλη που έλαβαν από την επαρκή διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους», δήλωσε ο Δρ. Miguel Martínez-González, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

«Κανένα άλλο διατροφικό μοντέλο δεν διαθέτει τόσο εντυπωσιακή συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων όσο η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή», δήλωσε ο Martínez-González, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης, άνοιας, απώλειας μνήμης, κατάθλιψης, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών και έχει συνδεθεί με αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved