ΥΓΕΙΑ

Πανδημία Covid-19: Οι επιπτώσεις στις ορμόνες των κοριτσιών & ο κίνδυνος πρώιμης ήβης

Πολλά κορίτσια μπήκαν στην εφηβεία πριν από την ηλικία των 8 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το φαινόμενο ονομάζεται πρώιμη ήβη και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό περιλαμβάνουν την αύξηση του χρόνου μπροστά στις οθόνες και τη μείωση του χρόνου σωματικής δραστηριότητας.

Στην πρώιμη εφηβεία, τα σώματα των παιδιών αρχίζουν να μεταβάλλονται σε σώματα ενηλίκων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι αλλαγές ξεκινούν συνήθως μεταξύ 8 και 14 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των κοριτσιών που παραπέμπονται σε παιδοενδοκρινολόγους για πρόωρη εφηβεία αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η COVID-19 έχει συνδεθεί επίσης με ενδοκρινικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, που μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει την αύξηση των διαγνώσεων πρώιμης εφηβείας κατά τη διάρκεια της COVID-19 και εντοπίζει παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, όπως είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες και η απουσία άσκησης, ο παρατεταμένος χρόνος μπροστά από τις οθόνες και η μείωση των ωρών ύπνου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mohamad Maghnie, από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας και το Ινστιτούτο Giannina Gaslini στην Ιταλία.

«Διαπιστώσαμε αύξηση του βάρους στα κορίτσια που διαγνώστηκαν με πρώιμη ήβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με επιτάχυνση της εφηβικής ανάπτυξης», δήλωσε.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά της πρώιμης εφηβείας πριν και μετά την πανδημία σε 133 κορίτσια στην Ιταλία. Εξέτασαν επίσης την πιθανή σχέση της COVID-19 και των αλλαγών στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την πανδημία.

Βρήκαν 72 περιπτώσεις πρόωρης εφηβείας μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Μαρτίου 2020 και 61 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουνίου 2021.

Τα κορίτσια που είχαν διαγνωστεί με πρόωρη εφηβεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτειναν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ από τα κορίτσια που δεν είχαν λάβει ανάλογη διάγνωση. Περνούσαν επίσης κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα μπροστά από ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ περίπου το 88,5% σταμάτησαν κάθε σωματική δραστηριότητα.

«Ο ρόλος του στρες, η κοινωνική απομόνωση, οι αυξημένες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, οι οικονομικές δυσκολίες και η αυξημένη χρήση απολυμαντικών χεριών και επιφανειών, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των περιπτώσεων πρώιμης ήβης», είπε ο Maghnie.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Endocrine Society.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved