ΥΓΕΙΑ

Καρδιακές παθήσεις: Πώς συνδέονται με τις διαταραχές ύπνου

Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ατόμων με καρδιακές παθήσεις υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται σε ασθενείς με παθήσεις του καρδιακού μυός, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Τα προβλήματα ύπνου είναι μια συχνή παρενέργεια της καρδιακής νόσου. Έως και το 73% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας.

Αυτό, εκτιμούν οι επιστήμονες, είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια καρδιακή πάθηση επιδρά συστηματικά σε ολόκληρο το σώμα.

Νέα μελέτη ερευνητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν την παραγωγή της μελατονίνης στην επίφυση του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου. Ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο οργάνων είναι ένα γάγγλιο στην περιοχή του λαιμού.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και ανθρώπινους ιστούς, καταδεικνύει έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο των γαγγλίων και υποδεικνύει πιθανές θεραπείες.

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να απορρυθμίσουν την παραγωγή της μελατονίνης εξαιτίας μιας βλάβης σε μια ομάδα νεύρων.

Τα νεύρα αυτά, που βρίσκονται στο λαιμό, αποτελούν μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες διεργασίες στο σώμα, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός. Επειδή τα νεύρα αυτά συνδέονται τόσο με την καρδιά όσο και με την επίφυση, τα προβλήματα με την καρδιά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο παραγωγός μελατονίνης του σώματος απορρυθμίζεται.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού από θανόντες με καρδιακή νόσο και από υγιή άτομα. Αυτή η μεταθανάτια ανάλυση αποκάλυψε μειωμένο αριθμό νευρικών ινών στους πάσχοντες με καρδιακή νόσο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ήταν υγιείς.

Σε πειράματα σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία «τρώνε» άρρωστα και κατεστραμμένα κύτταρα, ήταν παρόντα στα αυχενικά γάγγλια ποντικιών με καρδιακή νόσο και τα νεύρα των τρωκτικών παρουσίασαν σημάδια φλεγμονής και ουλές. Τα ποντίκια είχαν επίσης λιγότερους άξονες στην επίφυση και λιγότερη μελατονίνη στο αίμα τους σε σχέση με τα υγιή ποντίκια. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί των ποντικιών –το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη μέρα και τη νύχτα– επίσης διαταράχθηκαν.

Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν μελατονίνη στα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αντιστράφηκε πλήρως αυτή η διαταραχή. Επιπλέον, όταν χορήγησαν φάρμακα για την καταστροφή των μακροφάγων, τα επίπεδα μελατονίνης τους αποκαταστάθηκαν.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο SCG, σημειώνουν οι ερευνητές στην εργασία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μελέτη των νευρικών κυττάρων που συνδέουν την καρδιά και τον νωτιαίο μυελό, καθώς και των αγγελιοφόρων πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτταροκίνες και οι οποίες ενεργοποιούν τα μακροφάγα.

Η ομάδα πιστεύει ότι η μελέτη της μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved