Βρεφικό έκζεμα: Τι δείχνει για τον κίνδυνο μελλοντικών αλλεργιών
Τον ρόλο του εκζέματος στα πρώτα τρία χρόνια ζωής στην ανάπτυξη αλλεργιών στους νεαρούς ενήλικες, αξιολόγησε νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων.
Η μελέτη διερεύνησε επίσης εάν το έκζεμα στα πρώτα χρόνια της ζωής θα μπορούσε να τροποποιήσει τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και των αλλεργιών.
Οι γερμανικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή και την πρόληψη των αλλεργιών υποστηρίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, με βάση τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία της μητέρας και του βρέφους.
Τα υπάρχοντα στοιχεία για την πρόληψη των αλλεργιών μέσω του θηλασμού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία δεν είναι οριστικά.
Τα ευρήματα της δοκιμής GINIplus έδειξαν ότι το μητρικό γάλα θα μπορούσε να αποτρέψει το πρώιμο έκζεμα.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποχώρησαν ελαφρώς κατά την εφηβεία.
Οι ερευνητές εξέτασαν εάν το έκζεμα στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να καθορίσει την πορεία των αλλεργικών λοιμώξεων μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή και εάν θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και της ανάπτυξης ατοπικής νόσου μακροπρόθεσμα.
Ανέλυσαν δεδομένα από 4.058 συμμετέχοντες στη μελέτη GINIplus από τη γέννηση έως την ηλικία των 20 ετών. Τα δεδομένα για τη ρινίτιδα, το άσθμα και το ατοπικό έκζεμα βασίστηκαν στις διαγνώσεις που αναφέρθηκαν από τους γιατρούς.
Το έκζεμα στην πρώιμη ζωή περιγράφηκε με βάση τις διαγνώσεις εκζέματος που αναφέρθηκαν από τους γιατρούς στα πρώτα τρία χρόνια, όπως τεκμηριώθηκε από τους γονείς στα ερωτηματολόγια της έρευνας.
Τα δεδομένα θηλασμού ελήφθησαν από εβδομαδιαία επικαιροποιημένα ημερολόγια. Τα βρέφη θεωρούνταν ότι θήλαζαν πλήρως εάν λάμβαναν ανθρώπινο γάλα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής τους.
Για τη δοκιμή GINIplus, οι ερευνητές στρατολόγησαν 5.991 τελειόμηνα βρέφη τόσο από αστικές όσο και από αγροτικές περιοχές στο Μόναχο της Γερμανίας από τον Σεπτέμβριο του 1995 έως τον Ιούνιο του 1998. Η μελέτη απέκλεισε μητέρες με χρόνιες παθήσεις όπως HIV, διαβήτη και αυτοάνοσα νοσήματα.
Συμπεριλήφθηκαν μόνο νεογνά με αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας με βάση το θετικό ιστορικό αλλεργιών σε συγγενείς πρώτου βαθμού, γονείς ή βιολογικά αδέρφια που υπέφεραν από αλλεργίες.
Στα παιδιά υψηλού κινδύνου παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός εκζέματος στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Το πρώιμο έκζεμα σχετιζόταν με το έκζεμα, το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Ωστόσο, η συσχέτιση μειώθηκε με την αύξηση της ηλικίας για το έκζεμα.
Η διαχρονική μοντελοποίηση έδειξε μη σημαντική συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και των αλλεργικών παθήσεων από το 5ο έως το 20ο έτος. Επιπλέον, το πρώιμο έκζεμα δεν άλλαξε σημαντικά τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και της ανάπτυξης αλλεργιών, με εξαίρεση τα άτομα με αρνητικό οικογενειακό ιστορικό ατοπίας.
Το πρώιμο έκζεμα συνοδεύτηκε από υψηλότερο επιπολασμό της περιόδου εκζέματος μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση. Επιπλέον, ο επιπολασμός της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος ήταν επίμονα υψηλότερος μεταξύ των βρεφών με πρώιμο έκζεμα από εκείνους που δεν είχαν.
Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η προληπτική επίδραση του θηλασμού φάνηκε να μειώνεται με την ηλικία, τουλάχιστον μεταξύ των παιδιών με ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ανάκαμψη σε παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά και χωρίς ιστορικό εκζέματος στα πρώτα χρόνια της ζωής ή μετέπειτα αλλεργιών.
Τα δεδομένα της μελέτης GINIplus επιβεβαίωσαν ότι ο θηλασμός πρέπει να υποστηρίζεται για την πρόληψη αλλεργιών, τουλάχιστον ως προς τα προστατευτικά του αποτελέσματα κατά την πρώιμη ζωή.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της μακροχρόνιας προστασίας του ανοσοποιητικού έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας σε παιδιά με χαμηλό οικογενειακό κίνδυνο για αλλεργίες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nutrients Journal.