ΥΓΕΙΑ

Παντοτινά χημικά (PFAS): Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) ή παντοτινά χημικά, βρίσκονται πλέον παντού στο περιβάλλον: σε αδιάβροχα υφάσματα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, επιβραδυντικά φλόγας, συσκευασίες τροφίμων, ιατρικά προϊόντα και σε πλήθος άλλων προϊόντων που υπάρχουν μέσα σε κάθε σπίτι.

Τα τοξικά αυτά χημικά χαρακτηρίζονται «παντοτινά» επειδή παραμένουν στο περιβάλλον για πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμη και χιλιάδες χρόνια!

Νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η έκθεση εγκύων σε αυτά τα χημικά συνδέεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών που θα γεννήσουν.

Παρότι η συγκεκριμένη σύνδεση έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες μελέτες, τα στοιχεία μέχρι σήμερα ήταν ασαφή.

Η νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Environmental Influences on Child Health Outcomes (ΕCHO) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και περιέλαβε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος δεδομένων που προήλθαν από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να είναι πιο αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού, ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Γιουν Τζέιμι Λιου, μεταδιδακτορικός ερευνητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που είχαν συλλεγεί επί δύο δεκαετίες από 1.391 παιδιά ηλικίας δύο και πέντε ετών και τις μητέρες τους στο πλαίσιο του προγράμματος ECHO.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα επτά διαφορετικών PFAS σε δείγματα αίματος που συνελέγησαν από εγκύους. Στη συνέχεια υπολόγισαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος του κάθε παιδιού που ήλθε στον κόσμο από αυτές τις γυναίκες.

Ανακάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη, συνδέονταν με ελαφρώς υψηλότερο ΔΜΣ στα παιδιά, αλλά και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

Η σύνδεση παρατηρήθηκε ακόμη και μετά από έκθεση σε χαμηλά επίπεδα PFAS, ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τζόζεφ Μπράουν, καθηγητής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου για τα Παιδιά και την Περιβαλλοντική Υγεία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε επίπτωση ακόμη και μετά από έκθεση σε σχετικά χαμηλά επίπεδα PFAS μαρτυρεί πως παρότι η χρήση αυτών των χημικών έχει μειωθεί, οι έγκυοι σήμερα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας τους. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, ότι και τα παιδιά τους πιθανώς κινδυνεύουν από επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας των PFAS».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved