ΥΓΕΙΑ

Λοίμωξη Covid-19: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μία αυτοάνοση πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Παλαιότερα ήταν γνωστός ως νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως προσβάλλει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο άτομα στις ηλικίες κάτω των 20 ετών.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1, προειδοποιούν επιστήμονες στη Γερμανία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τις νέες διαγνώσεις του διαβήτη τύπου 1 πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι διαγνώσεις αυτές καταγράφηκαν σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που καλύπτει το 85% του πληθυσμού της Βαυαρίας.

Η νέα μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των ιατρικών φακέλων περισσότερων από 1,18 εκατομμυρίων παιδιών.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 της περιόδου 2018-2019 με εκείνα των ετών 2020-2021. Όπως διαπίστωσαν, την διετία πριν αρχίσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός, η επίπτωση του τύπου 1 διαβήτη ήταν 19,5 κρούσματα ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Τα ανθρωποέτη περιγράφουν την επίπτωση ενός νοσήματος σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Την πρώτη διετία της πανδημίας, 195.795 παιδιά διαγνώστηκαν με Covid-19. Τα αγόρια με Covid ήταν λίγο περισσότερα από τα κορίτσια. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα ήταν τα παιδιά κάτω των 6,5 ετών.

Η επίπτωση του διαβήτη την πρώτη διετία της πανδημίας ήταν 29,9 κρούσματα ανά 100.000 ανθρωποέτη. Παρατηρήθηκε ωστόσο τεράστια διαφορά μεταξύ των παιδιών που είχαν νοσήσει με κορονοϊό με εκείνα που δεν διαγνώσθηκαν.

Ειδικότερα, στα παιδιά χωρίς Covid η αναλογία ήταν 28,5 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη. Σε όσα νόσησαν με κορονοϊό ήταν 55,2 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη κατά το πρώτο τρίμηνο από τη διάγνωση της Covid. Στα δύο επόμενα τρίμηνα από τη διάγνωση η αναλογία ήταν 38,8 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα παιδιά που είχαν νοσήσει με κορονοϊό, είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 1, σε σύγκριση με όσα δεν νόσησαν.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο κορονοϊός οδηγεί στον διαβήτη τύπου 1. Εκτιμούν, όμως, πως μπορεί να ενεργοποίησε την αυτοανοσία (δηλαδή την επίθεση του ανοσοποιητικού στο πάγκρεας). Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να επιτάχυνε τον τύπου 1 διαβήτη, ο οποίος ήδη αναπτυσσόταν σιωπηρά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved