Χρόνιος πόνος: Η αναλγητική δράση της άσκησης
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τον πόνο.
Ακόμη και το περπάτημα για τέσσερις ώρες την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στον πόνο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεπάγεται μικρότερη ανάγκη για παυσίπονα για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και ο πόνος στην πλάτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 10.700 ανθρώπους, από τους οποίους ζητήθηκε να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις κατηγορίες για τη μέση σωματική τους δραστηριότητα το περασμένο έτος.
Εάν έκαναν προπονήσεις ή αθλητικούς αγώνες πολλές φορές την εβδομάδα, μπορούσαν να επιλέξουν την κατηγορία έντονης δραστηριότητας, ενώ μπορούσαν να επιλέξουν την κατηγορίας μέτριας έντασης, εάν έκαναν δραστηριότητες όπως τένις ή βαριά κηπουρική για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα.
Αν περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο ή άλλες παρόμοιας έντασης ασκήσεις για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα, επέλεγαν την κατηγορία ήπιας έντασης, ενώ αν έκαναν καθιστική ζωή, κατατάσσονταν στην αντίστοιχη ομάδα.
Όλοι οι συμμετέχοντες βούτηξαν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό για όσο άντεχαν για να δοκιμάσουν την ανοχή τους στον πόνο.
Όσοι έκαναν υψηλής έντασης δραστηριότητες άντεξαν 16 δευτερόλεπτα περισσότερο από όσους ανήκαν στην κατηγορία της καθιστικής ζωής.
Ακόμη κι εκείνοι που έκαναν ήπιας έντασης δραστηριότητες, μπορούσαν να αντέξουν τον πόνο για σχεδόν επτά δευτερόλεπτα περισσότερο από όσους κάθονταν.
Είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τους καθημερινούς πόνους και τις ενοχλήσεις, επειδή διατηρεί την ελαστικότητα των αρθρώσεων.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να αισθάνονται λιγότερο έντονο τον πόνο που βιώνουν.
Ο Anders Arnes από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας και επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Η άσκηση μπορεί να επιδρά στον εγκέφαλο με τον τρόπο που επιδρούν παυσίπονα όπως η μορφίνη, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι χρησιμοποιούν παυσίπονα λιγότερο συχνά και αναρωτιόμαστε εάν αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση καταστάσεων, όπως είναι ο τοκετός, προκειμένου να τις κάνουν λιγότερο επώδυνες».
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 30 έως 87 ετών που ρωτήθηκαν για τη σωματική τους δραστηριότητα σε δύο έρευνες με διαφορά επτά ή οκτώ ετών.
Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν και στις δύο έρευνες, εκείνοι που ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις ώρες μέτριας ή έντονης δραστηριότητας, μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους σε κρύο νερό για 20 δευτερόλεπτα περισσότερο από όσους έκαναν καθιστική ζωή.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Το να γίνετε ή να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ωφελήσει την ανοχή σας στον πόνο».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό PLOS One.