ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη που μειώνει τον κίνδυνο αποβολής

Οι έγκυες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ανέλυσαν 20 μελέτες που εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών πριν και λίγο μετά τη σύλληψη των παιδιών για να δουν εάν υπάρχει συσχέτιση με χαμηλότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.

Πρόκειται για τροφές που συνήθως αναφέρονται ως «υγιεινές» σε ισορροπημένες δίαιτες, με προηγούμενα στοιχεία να δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική.

Η νέα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση, η υψηλή πρόσληψη φρούτων μπορεί να σχετίζεται με 61% μείωση του κινδύνου αποβολής. Η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών σχετίζεται με 41% μείωση του κινδύνου αποβολής, γαλακτοκομικών με 37% μείωση, δημητριακών με 33% και θαλασσινών και αυγών με 19% μείωση του κινδύνου αποβολής.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρα Yealin Chung, εξέτασαν επίσης εάν συγκεκριμένοι τύποι διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή ή η διατροφή γονιμότητας, συνδέονται επίσης με τον κίνδυνο αποβολής.

Δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση οποιασδήποτε από αυτές τις δίαιτες μείωσε ή αύξησε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, μια διατροφή που περιέχει συνολικά υγιεινές τροφές και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και δεν περιέχει προφλεγμονώδεις ή ανθυγιεινές τροφές, μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής.

Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου αποβολής.

Οι μελέτες που περιλήφθηκαν στην ανάλυση επικεντρώθηκαν στην περίοδο πριν από τη σύλληψη και κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και αφορούσαν δεδομένα για για συνολικά 63.838 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με τις πληροφορίες για τη διατροφή τους να συλλέγονται μέσω ερωτηματολογίων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Πηγή: Science Daily

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved