ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη Α: Τα οφέλη της για τα παιδιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει παιδιά και νεαρούς ενήλικες με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής στο πάγκρεας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Στα άτομα με ΟΛΛ, η θεραπεία με το ένζυμο ασπαραγινάση βοηθά να ατροφούν καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας την ποσότητα ασπαραγίνης που κυκλοφορεί στο αίμα, την οποία τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται, αλλά δεν μπορούν να φτιάξουν μόνα τους.

Το φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλες χημειοθεραπείες, χορηγείται ενέσιμα σε φλέβα, μυ ή κάτω από το δέρμα. Υπολογίζεται ωστόσο, ότι το 2% έως 10% των ληπτών ασπαραγινάσης παρουσιάζουν παγκρεατίτιδα ως αντίδραση στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο Anil Goud Jegga, βιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Cincinnati και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν δεδομένα γονιδιακής έκφρασης και μικρών μορίων και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να κατανοήσουν περισσότερο τους μηχανισμούς που οδηγούν στην παγκρεατίτιδα που σχετίζεται με την ασπαραγινάση (AAP) και να εντοπίσουν πιθανές παρεμβάσεις για την πρόληψή της.

Διαπίστωσαν ότι η γονιδιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με την ασπαραγινάση ή την παγκρεατίτιδα μπορεί να αντιστραφεί από τα ρετινοειδή (όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α).

Αξιοποίησαν επίσης εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από τη βάση δεδομένων TriNetX και το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων των ΗΠΑ, αλλά και δεδομένα από πειράματα σε ποντίκια τα οποία συνέκρινε με δείγματα πλάσματος από άτομα με ΟΛΛ που ανέπτυξαν παγκρεατίτιδα και από άλλα που δεν είχαν.

Διαπίστωσαν ειδικότερα ότι μόνο το 1,4% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με ασπαραγινάση ανέπτυξαν παγκρεατίτιδα όταν έπαιρναν επίσης βιταμίνη Α σε αντίθεση με το 3,4% των ασθενών που δεν έπαιρναν. Η ταυτόχρονη χρήση βιταμίνης Α συσχετίστηκε με 60% μείωση του κινδύνου εμφάνισης AAP, ενώ χαμηλότερες ποσότητες διαιτητικής βιταμίνης Α συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο και σοβαρότητα της AAP.

«Σε περιπτώσεις όπου ένα φάρμακο προκαλεί τοξικότητα αλλά είναι κρίσιμο για τη θεραπεία, όπως η ασπαραγινάση, τροποποιητικές της νόσου θεραπείες, όπως η βιταμίνη Α, μπορούν να είναι σημαντικές», σύμφωνα με τον Mayur Sarangdhar, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved