ΥΓΕΙΑ

Άπνοια ύπνου: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο των ανδρών μέσης ηλικίας

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή της αναπνοής που στερεί από τους ανθρώπους τον ξεκούραστο ύπνο.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η διαταραχή μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου των ανδρών μέσης ηλικίας που δεν έχουν άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας.

Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντική απώλεια μνήμης, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων, έκπτωση της χωρικής αντίληψης, αδυναμία εστίασης και καθαρής σκέψης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει γνωστική έκπτωση μεταξύ ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές και άλλες μεταβολικές ασθένειες.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ικανότητα σκέψης στη μέση ηλικία, ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ivana Rosenzweig, επικεφαλής του Κέντρου Ύπνου και Πλαστικότητας Εγκεφάλου στο King's College του Λονδίνου.

Εκτιμάται ότι το 15-30% των ανδρών έχουν άπνοια, ποσοστό που στις γυναίκες ανέρχεται σε 10-15%. Η διαταραχή είναι λιγότερο συχνή στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες συνομηλίκους τους, διαφορά που παύει να ισχύει μετά την εμμηνόπαυση.

Όλοι ήταν μεταξύ 35 και 70 ετών. Δεκαέξι ασθενείς διαγνώστηκαν με ήπια υπνική άπνοια, ενώ 11 είχαν σοβαρή άπνοια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν κάπνιζε ή αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ και κανείς δεν ήταν παχύσαρκος.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από αυτά που περιγράφουν ως «πολύ ευαίσθητα» τεστ επεξεργασίας της σκέψης σε πάσχοντες με υπνική άπνοια, αλλά και σε επτά άνδρες χωρίς άπνοια που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ήπια ή σοβαρή υπνική άπνοια τα πήγαν σημαντικά χειρότερα στα τεστ σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν άπνοια.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στις δεξιότητες βραχείας οπτικής μνήμης, την ικανότητα να παραμείνουν σε εγρήγορση, την ικανότητα προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων και την ικανότητα να «διαβάζουν» συναισθήματα και κοινωνικές καταστάσεις.

Όσο πιο σοβαρή ήταν η άπνοια, τόσο χειρότερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Rosenzweig τόνισε ότι η «η μελέτη δείχνει ότι η άπνοια είναι ικανή να αλλάξει την ικανότητα σκέψης. Αυτό θα πρέπει όμως να αποδειχθεί σε μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας, οι οποίες θα παρακολουθούν τους ασθενείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Sleep.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved