ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες και διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αμφίδρομη σχέση

Πολλοί άνθρωποι συχνά αισθάνονται τα πρώτα σημάδια ενός πονοκεφάλου μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως κέικ με σοκολάτα ή μακαρόνια.

Σε αντίθεση με τους πιο συνηθισμένους πονοκεφάλους, που οφείλονται σε ένταση και τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κατά καιρούς, οι ημικρανίες –οι οποίες επηρεάζουν τριπλάσιο ποσοστό γυναικών απ' ότι ανδρών- είναι πολύ πιο εξουθενωτικές, σύμφωνα με την Δρα Ράσμι Χάλκερ Σινγχ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας και ειδική στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων στην κλινική Mayo στο Scottsdale της Αριζόνα.

Σε ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2018, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 30% των ασθενών ανέφεραν ότι οι πονοκέφαλοί τους οφείλονταν σε ορισμένα τρόφιμα ή διατροφικές συνήθειες.

Όμως, πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Νευρολογίας στο King’s College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, Πίτερ Γκόντσμπι, υποδεικνύει ότι πιθανότατα δεν είναι οι τροφές που προκαλούν ημικρανίες, αλλά οι ημικρανίες ωθούν τους ανθρώπους να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές.

Στο αρχικό στάδιο μιας κρίσης ημικρανίας –την προδρομική φάση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει λίγες ώρες έως ημέρες πριν από τον πονοκέφαλο– οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κόπωση, σύγχυση, αλλαγές στη διάθεση, ευαισθησία στο φως, μυϊκή δυσκαμψία, χασμουρητό και αυξημένη ούρηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μελέτες που στηρίζονται σε μαγνητικές εγκεφάλου έχουν δείξει πως ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα, ενεργοποιείται, προκαλώντας στους ανθρώπους την επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Ορισμένοι άνθρωποι θέλουν αλμυρά σνακ, ενώ άλλοι επιθυμούν γλυκά και σοκολάτα.

Στη συνέχεια, αφού ικανοποιήσουν τη λιγούρα τους και αρχίσει η φάση του πόνου της ημικρανίας, είναι φυσικό οι άνθρωποι να αναρωτιούνται αν κάτι που έφαγαν συνέβαλε στον πόνο, δήλωσε η Χάλκερ Σινγχ.

Η σοκολάτα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων τροφίμων που προκαλούν ημικρανίες, αλλά σε μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2020, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες πιθανότατα θα είχαν πονοκέφαλο είτε έτρωγαν τη σοκολάτα είτε όχι.

Αν έχετε συχνά λιγούρες για συγκεκριμένα φαγητά πριν από τους πονοκεφάλους ημικρανίας, είναι καλή ιδέα να τις σημειώσετε, μαζί με άλλα συμπτώματα της προδρομικής φάσης, ώστε να μπορείτε να προετοιμαστείτε γι’ αυτό που έρχεται. Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε αυτό το διάστημα για να πάρετε κάποια παυσίπονα για την ημικρανία, όπως και το να επιλέξετε να κοιμηθείτε νωρίς, είπε.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε υπερβολική αντίδραση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να ξεπεράσει το φυσιολογικό, οδηγώντας σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αντιδραστική υπογλυκαιμία και ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συμπτώματά της, μαζί με το αίσθημα αδυναμίας, το τρέμουλο, την κούραση και τη ζαλάδα.

Για τους ανθρώπους που παθαίνουν συχνά ημικρανίες, είναι επίσης πιθανό ότι η συστηματική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους και να τους κάνει πιο ευάλωτους σε κρίσεις. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ερευνών που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα και ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη υπέρ αντιφλεγμονωδών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα ψάρια.

Η παράλειψη γευμάτων και η νηστεία είναι επίσης συχνά αναφερόμενες αιτίες ημικρανίας.

Πηγή: The NY Times

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved