ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκα με εξωσωματική: Επηρεάζεται η γονιμότητά μου;

Τα κορίτσια που γεννιούνται μετά από θεραπείες γονιμότητας, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όταν τα ίδια μείνουν έγκυες.

Νορβηγοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι γυναίκες που γεννήθηκαν μέσω τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το 1984 ή αργότερα έχουν λιγότερα παιδιά από τις συνομήλικές τους μέχρι στιγμής, τα μωρά τους δεν έχουν σημαντικές διαφορές στο βάρος γέννησης.

Δεν παρουσιάζουν επίσης σημαντικές διαφορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτή, όπως προεκλαμψία ή γέννα με καισαρική.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν είχαν περισσότερες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Μπορεί όμως να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ellen Øen Carlsen, διδάκτωρ στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Όσλο.

Το πρώτο παιδί που συνελήφθη μέσω θεραπείας γονιμότητας στη Νορβηγία, γεννήθηκε το 1984. Πλέον πάνω 50.000 μωρά έχουν γεννηθεί με τη χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σ.σ. γνωστή ως διέγερση των ωοθηκών, ωοθυλακιορρηξία ή διέγερση ωρίμανσης ωαρίων, κατά την οποία μια γυναίκα παίρνει φάρμακα για να διεγείρει τις ωοθήκες της για να κάνει πολλά ώριμα ωάρια ταυτόχρονα).

Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα, επειδή οι αριθμοί γεννήσεων είναι χαμηλοί, δήλωσαν οι ερευνητές στο Κέντρο Γονιμότητας και Υγείας του ινστιτούτου.

«Δεδομένου ότι οι γονείς τους είχαν δυσκολία να συλλάβουν, δεν θα ήταν περίεργο εάν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν και αυτά προκλήσεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα», δήλωσε η Carlsen.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα ποσοστά θα παραμείνουν χαμηλά, επειδή αυτές οι γυναίκες είναι ακόμα πολύ νέες για να συλλάβουν.

«Βλέπουμε επίσης ότι ορισμένες από τις διαφορές στη γονιμότητα μπορούν να εξηγηθούν από το έτος που γεννήθηκαν και την ηλικία της μητέρας τους όταν έκανε παιδιά. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει κοινωνικούς και όχι βιολογικούς λόγους για τις διαφορές», είπε η Carlsen.

Οι εγκυμοσύνες που προκύπτουν από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενέχουν αυξημένο κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών κύησης, επομένως ήταν αβέβαιο εάν αυτό θα ίσχυε για τα παιδιά τους.

«Δεδομένου ότι οι πρώτες γενιές που συνελήφθησαν μετά από χρήση τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν φτάσει σχετικά πρόσφατα στην ενηλικίωση, αυτό δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθεί μέχρι τώρα», είπε η Carlsen.

Το λεπτομερές μητρώο όλων των γεννήσεων στη Νορβηγία από το 1967, παρέχει τώρα μια καλή επισκόπηση πολλών γενεών, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Γενικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι καλά για τα παιδιά που οι μητέρες τους συνέλαβαν μέσω τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρέπει όμως να ακολουθήσουμε περισσότερες κλινικές μελέτες για να μπορέσουμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα», είπε η Carlsen.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved