Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Νέα αυξητική τάση παρουσιάζει διεθνώς, κατά την αποδρομή της πανδημίας COVID-19, η φυματίωση, μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.
Στην Ελλάδα, προ της πανδημίας COVID-19 (2004-2019), με βάση το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, δηλώνονταν ετησίως κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης, με υπολογιζόμενη μέση επίπτωση 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής υποδήλωσης, η πραγματική επίπτωση της φυματίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διαχρονική τάση στον ετήσιο συνολικό αριθμό κρουσμάτων ενεργού φυματίωσης παραμένει πτωτική στον γενικό πληθυσμό, αλλά σταθερά ανοδική μεταξύ των αλλοδαπών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας, ηλικιωμένοι και ασθενείς με ανοσοκαταστολή). Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σε Έλληνες, η ηλικιακή ομάδα με τον υψηλότερο επιπολασμό είναι αυτή των ατόμων >65 ετών.
Ειδικά στην αποδρομή της πανδημίας COVID-19, καταγράφεται σημαντική αύξηση των μεταδοτικότερων μορφών φυματίωσης (εκτεταμένη πνευμονική φυματίωση, παρουσία σπηλαίου στους πνεύμονες).
Μεταξύ των συνδυασμένων παρεμβάσεων, που απαιτούνται για την ανάσχεση της ανάδυσης της φυματίωσης, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην κατάλληλη αντιφυματική αγωγή είναι αναγκαία για τη θεραπεία των πασχόντων και για την πρόληψη της διασποράς της φυματίωσης στην κοινότητα. Σημαντικό ποσοστό ασθενών με ενεργό φυματίωση ξεκινούν αντιφυματική αγωγή, αλλά τη διακόπτουν πριν την ολοκλήρωσή της, με κίνδυνο υποτροπής της μεταδοτικής νόσου και ανάπτυξης αντοχής στα βασικά αντιφυματικά φάρμακα.
Με γνώμονα την προστασία των ασθενών, αλλά και της δημόσιας υγείας κατά την αποδρομή της πανδημίας COVID-19, στην Ελλάδα, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα, απαιτείται η επανασυγκρότηση των δράσεων δημόσιας Υγείας για την ανάσχεση της φυματίωσης, με πρώτο βήμα τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
Ποια είναι τα συμπτώματα της φυματίωσης
Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το σημείο του σώματος που έχει μολυνθεί. Η φυματίωση συνήθως αναπτύσσεται αργά. Τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν να γίνουν αντιληπτά ακόμη και μήνες μετά την μόλυνση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, κάτι που είναι γνωστό ως λανθάνουσα φυματίωση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα φυματίωσης.
Κύρια συμπτώματα
- Έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους
- Υψηλός πυρετός
- Νυχτερινή εφίδρωση
- Υπερβολική κούραση ή κόπωση
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και δεν είναι πάντοτε σημάδια φυματίωσης.
Πρόσθετα συμπτώματα
Η φυματίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί.
Οι περισσότερες λοιμώξεις προσβάλλουν τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα τα εξής συμπτώματα:
- Επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες και συνήθως συνοδεύεται και από φλέγμα που μπορεί να έχει αίμα.
- Δύσπνοια που σταδιακά επιδεινώνεται
Εξωπνευμονική φυματίωση
Σπανιότερα, η φυματίωση αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός των πνευμόνων, όπως στους λεμφαδένες (μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος), στα οστά και στις αρθρώσεις, στο πεπτικό σύστημα, στην ουροδόχο κύστη, στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νεύρα).
Τα συμπτώματα της εξωπνευμονικής φυματίωσης ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:
- Πρήξιμο αδένων
- Πόνο στην κοιλιακή χώρα
- Πόνο και απώλεια της κίνησης σε κάποια άρθρωση
- Σύγχυση
- Επίμονο πονοκέφαλο
- Σπασμούς
Η εξωπνευμονική φυματίωση είναι πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως είναι τα άτομα με HIV.