ΥΓΕΙΑ

Σαρκοπενία: Γιατί οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν ασκήσεις με αντιστάσεις

Περίπου το 15% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και το 46% των άνω των 80, πάσχουν από σαρκοπενία, μια κατάσταση που οδηγεί σε απώλεια μυϊκής δύναμης, ικανότητας βάδισης και άλλων κινήσεων ρουτίνας.

Η σαρκοπενία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως χρόνια φλεγμονή, γνωστική έκπτωση, καρδιοπάθειες και προβλήματα του αναπνευστικού.

Πρόκειται για σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, καθώς μειώνει την ανεξαρτησία του ατόμου και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, πτώσεων, ακόμη και θανάτου.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα οι πάσχοντες από σαρκοπενία μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία τους μέσω των ασκήσεων με αντιστάσεις.

Οι ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Σάο Πάολο και της Βικόσα θέλησαν να διερευνήσουν ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με σαρκοπενία. Προγενέστερη έρευνα σε αρουραίους αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της μυϊκής ατροφίας. «Παρατηρήσαμε χειρότερη ποιότητα ύπνου σε ηλικιωμένους με σαρκοπενία», δήλωσε ο Helton de Sá Souza, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Βικόσα.

Οι ειδικοί διερεύνησαν τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να έχει η άσκηση με αντιστάσεις στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η συγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στο συγχρονισμό των βιολογικών ρυθμών, επεκτείνει τον συνολικό χρόνο ύπνου και μειώνει τις διαταραχές του ύπνου. Παράλληλα, θα μπορούσε να ενισχύσει τους μύες και τη δύναμη, υποβοηθώντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού και περιορίζοντας τη φλεγμονή.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 14 ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 75 ετών, με διάγνωση σαρκοπενίας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων με αντιστάσεις, 3 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 8 ασκήσεις για μεγάλες μυϊκές ομάδες άνω και κάτω άκρων, με τους συμμετέχοντες να ξεκινούν με ασκήσεις μέτριας έντασης, φτάνοντας τελικά στο 80% της μέγιστης δύναμής τους τις τελευταίες 8 εβδομάδες.

Το ίδιο διάστημα, 14 άλλοι ενήλικες της ίδιας ηλικιακής ομάδας με σαρκοπενία συμμετείχαν μόνο σε εβδομαδιαίες συναντήσεις με διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας, με στόχο να ενημερωθούν για τις αλλαγές του τρόπου ζωής που συνιστώνται για την καταπολέμηση της νόσου. Και οι 28 συμμετέχοντες βοηθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης από επαγγελματίες φυσικής αγωγής, φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγους και γιατρούς. Υποβλήθηκαν, επίσης, σε μια σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος, για την αξιολόγηση ορμονικών, μεταβολικών και φλεγμονωδών δεικτών, καθώς και την ανάλυση της σύστασης σώματος, την αξιολόγηση της σωματικής λειτουργίας και την ανάλυση ύπνου. Εξετάσεις έγιναν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα.

«Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι εγγενής στη γήρανση, αλλά γίνεται πρόβλημα όταν συνδυάζεται με αδυναμία ή μειωμένη απόδοση. Εάν μία από αυτές τις παραμέτρους μπορεί να βελτιωθεί, τότε θα μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της σαρκοπενίας», δήλωσε ο Δρ. Souza.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι όλες οι μετρήσεις μυϊκής δύναμης όσων συμμετείχαν στις προπονήσεις με αντιστάσεις, βελτιώθηκαν. «Παρατηρήσαμε, επίσης, βελτίωση στην αντικειμενική και υποκειμενική ποιότητα ύπνου, αλλά και μείωση της φλεγμονής», δήλωσε η Vânia D’Almeida, συγγραφέας του άρθρου και καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Οι ηλικιωμένοι με σαρκοπενία αντιμετωπίζουν συχνά κακή ποιότητα ύπνου. Η μελέτη έδειξε ότι η σωματική άσκηση αμβλύνει τη σαρκοπενία και βελτιώνει τον ύπνο. Αυτό οφείλεται ενδεχομένως σε μια αύξηση δύο αντιφλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού των μυών και, πιθανώς, με την ποιότητα του ύπνου», εξήγησε ο Δρ. Souza.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved