ΥΓΕΙΑ

Ασπιρίνη: Η συμβολή της στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών

Με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών συνδέεται η πρόσληψη ασπιρίνης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η ασπιρίνη φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου γυναικολογικού καρκίνου, ιδιαίτερα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένη γενετική απειλή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συχνή χρήση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ανεξάρτητα από τους περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου. Η μεγαλύτερη μείωση αφορά στους ορώδεις όγκους και τους όγκους του ενδομητρίου.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν τα ευρήματα οκτώ προγενέστερων μελετών.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε μια ομάδα ελέγχου, αποτελούμενη από 6.659 γυναίκες και 4.476 ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών. Εξ αυτών, 575 ασθενείς και 1.030 ελεγχόμενες συμμετέχουσες ανέφεραν ότι έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Τακτική θεωρείται η λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση για 6 μήνες ή περισσότερο.

Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης συσχετίστηκε με 13% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ανεξάρτητα από το βαθμό πολυγονιδιακού κινδύνου της ασθενούς (PGS).

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ομάδα υψηλότερου γενετικού κινδύνου, οι αναλυτές κατέληξαν σε ένα παράδοξο εύρημα: Δεν παρατηρήθηκε μεν μείωση του κινδύνου, ωστόσο η εν λόγω ομάδα τέθηκε εκτός στατιστικού δείκτη εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, ενώ η μελέτη δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει μείωση του κινδύνου, η μειωμένη απειλή είναι πιθανή και σε αυτά τα άτομα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι το εν λόγω εύρημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι τα νέα ευρήματα δεν θα πρέπει να σημάνουν την αλόγιστη χρήση ασπιρίνης, ενός κοινού φαρμάκου μεν, αλλά με πιθανές σοβαρές παρενέργειες.

Η ασπιρίνη έχει συσχετιστεί με γαστρικά έλκη, αλλά και σοβαρότερους κινδύνους, όπως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι τα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών στο γενικό πληθυσμό είναι χαμηλά (1,3% των γυναικών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) και η συχνή χρήση ασπιρίνης δεν αποτελεί συνιστώμενο προληπτικό μέτρο για όλες τις γυναίκες.

Η λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με υψηλότερο πολυγονιδιακό κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved