ΥΓΕΙΑ

Στέρηση καφεΐνης: Το φαινόμενο placebo

Οι άνθρωποι που σταματούν την πρόσληψη καφεΐνης, συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα στέρησης όπως πονοκέφαλο, κούραση, κακή διάθεση και ευερεθιστότητα.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ έδειξε ότι τα συμπτώματα αυτά μειώθηκαν, όταν οι συμμετέχοντες ήπιαν καφέ χωρίς καφεΐνη, άσχετα από το αν γνώριζαν αν ο καφές είχε καφεΐνη η όχι.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Llew Mills, δήλωσαν ότι ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να μειώσει αρκετά τα συμπτώματα στέρησης, όταν κάποιος δεν γνωρίζει ότι είναι ντεκαφεϊνέ.

Η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και αν το γνωρίζουν, η στέρηση υποχωρεί.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 61 άνθρωποι που έπιναν πολύ καφέ -τουλάχιστον 3 φλιτζάνια την ημέρα-, οι οποίοι έμειναν χωρίς καφεΐνη για 24 ώρες προκειμένου οι ερευνητές να μετρήσουν τα συμπτώματα στέρησης.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Στα μέλη των δύο ομάδων δόθηκε καφές χωρίς καφεΐνη. Τα μέλη της μίας ομάδας έμαθαν ότι έπιναν ντεκαφεϊνέ, ενώ της άλλης θεώρησαν ότι πίνουν κανονικό καφέ, αν και ήταν χωρίς καφεΐνη.

Η τρίτη ομάδα κατανάλωνε νερό.

Σαρανταπέντε λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν και πάλι τα συμπτώματα στέρησης.

Η ομάδα που δεν ήξερε ότι κατανάλωσε ντεκαφεϊνέ ανέφερε μεγάλη μείωση της στέρησης, παρόλο που δεν υπάρχει φαρμακολογική αιτία για αυτό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι επειδή ανέμεναν ότι η στέρηση θα μειωθεί, μειώθηκε. Με άλλα λόγια, πρόκειται για φαινόμενο placebo.

Ενδιαφέρον είχε επίσης το εύρημα ότι τα συμπτώματα στέρησης μειώθηκαν, ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι έπιναν ντεκαφεϊνέ.

Πριν πιούν λάβουν το ρόφημα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο ανέμεναν να μειώσουν τη στέρηση διάφορα ροφήματα.

Ο Δρ. Mills δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίδραση πιθανόν δεν διαρκεί πολύ - η στέρηση δεν θα μειωθεί επ’ άπειρον από τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ όμως, θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον που προσπαθεί να μειώσει την καφεΐνη, να αποφύγει τα χειρότερα συμπτώματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Psychopharmacology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved