Χρωστικές στα τρόφιμα: Οι κίνδυνοι για το έντερο
Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε τμήματα του ανθρώπινου εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Κορνέλ και Μπινγκχάμπτον.
Πρόκειται για νανοσωματίδια μεταλλικών οξειδίων (νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου και του διοξειδίου του πυριτίου) και άλλους παράγοντες που μειώνουν την τάση σωματιδίων των τροφίμων να κολλούν μεταξύ τους, τα οποία έχουν αρνητική επίδραση σε πρωτεΐνες-κλειδιά της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δόσεις διοξειδίου του τιτανίου και διοξειδίου του πυριτίου αντίστοιχες με εκείνες που λαμβάνουν μέσω των τροφίμων οι άνθρωποι.
Οι δόσεις αυτές των οξειδίων των μετάλλων εισήχθησαν σε ένα σύστημα in vivo στο εργαστήριο του αναπληρωτή καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και κύριου συγγραφέα της μελέτης, Ελαντ Τάκο, το οποίο προσομοιώνει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.
«Ανακαλύψαμε ότι συγκεκριμένα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται συχνά στα τρόφιμα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη λειτουργία του εντέρου» σημείωσε ο Τάκο.
Οι επιστήμονες ενέχυσαν στη συνέχεια τα νανοσωματίδια σε αβγά κότας. Αφού τα αβγά εκκολάφθηκαν, οι ερευνητές ανίχνευσαν αλλαγές στους λειτουργικούς, μορφολογικούς και μικροβιακούς βιοδείκτες του αίματος, στο δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και στο τυφλό (πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου).
«Καταναλώνουμε αυτά τα νανοσωματίδια σε καθημερινή βάση» σημείωσε ο καθηγητής Τάκο και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε τι ποσότητές τους καταναλώνουμε και δεν γνωρίζουμε επίσης τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτής της κατανάλωσης. Στη συγκεκριμένη μελέτη καταφέραμε να δείξουμε κάποιες από τις επιδράσεις, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζουν τα συστατικά των τροφίμων τα οποία περιέχουν τέτοια νανοσωματίδια την υγεία και την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος».
Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα οι επιστήμονες δεν ζητούν –προς το παρόν τουλάχιστον– την κατάργηση της χρήσης αυτών των νανοσωματιδίων στα τρόφιμα. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, εκείνο που κάνουμε είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο ζήτημα. Η επιστήμη χρειάζεται να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες με βάση τα ευρήματά μας. Ανοίγουμε μια πόρτα για συζήτηση» κατέληξε ο καθηγητής Τάκο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Αntioxidants.