ΥΓΕΙΑ

Χρόνια παγκρεατίτιδα: Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση

Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της χρόνιας παγκρεατίτιδας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα επόμενα χρόνια, ενώ κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη συνολική επιβίωση μετά την επέμβαση για χρόνια παγκρεατίτιδα, μια πάθηση στην οποία το πάγκρεας καταστρέφεται λόγω διαρκούς φλεγμονής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ η βραχυπρόθεσμη επιβίωση ήταν υψηλή, πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών πέθαναν μέσα σε 10 χρόνια από την επέμβαση, συχνά σε νεαρή ηλικία.

Η μέση ηλικία θανάτου των ασθενών που πέθαναν ήταν τα 50 έτη, που σημαίνει ότι οι μισοί ήταν ακόμη νεότεροι.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πόσο σοβαρή είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα και πόσο σημαντικό είναι για τους ασθενείς να λαμβάνουν μακροχρόνια φροντίδα μετά την επέμβαση.

«Δεν αρκεί να επισκέπτεται κανείς τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης μία φορά το χρόνο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Gregory Wilson, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, στο Οχάιο.

Αντίθετα, είπε, οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή φροντίδα για τη διαχείριση παθήσεων, όπως ο διαβήτης και σε πολλές περιπτώσεις συμβουλευτική για την αντιμετώπιση των εθισμών - στο αλκοόλ, το κάπνισμα ή τα οπιοειδή που συνταγογραφούνται σε πολλούς ασθενείς για τη διαχείριση του πόνου.

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που παράγει ένζυμα τα οποία βοηθούν την πέψη και ορμόνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Η χρόνια παγκρεατίτιδα οφείλεται σε διαρκή φλεγμονή στο όργανο που διαταράσσει την κανονική λειτουργία του.

Οι αιτίες της ποικίλλουν και μερικές φορές είναι άγνωστες. Μία γνωστή αιτία είναι η μακροχρόνια και η πάνω από τα φυσιολογικά όρια κατανάλωση αλκοόλ. Το κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου, ενώ κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η πάθηση προκαλεί επίσης μια σειρά προβλημάτων: Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν πεπτικά ένζυμα για να διαχειριστούν την απώλεια βάρους και τη διάρροια, ενώ πολλοί αναπτύσσουν διαβήτη. Το πιο εξουθενωτικό σύμπτωμα όμως, είναι ο χρόνιος κοιλιακός πόνος, που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν παυσίπονα για χρόνια.

Όταν αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά, μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή όλου του παγκρέατος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μετριάσει τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, δεν προσφέρει όμως οριστική λύση.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία για 493 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση χρόνιας παγκρεατίτιδας. Όλοι νοσηλεύτηκαν στο ιατρικό κέντρο του Σινσινάτι μεταξύ 2000 και 2020.

Πάνω από το 95% επέζησαν ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Μετά από 10 χρόνια όμως, το ποσοστό επιβίωσης είχε πέσει στο 63%, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μεσήλικες τη στιγμή της επέμβασης.

Ο Wilson διαπίστωσε επίσης ότι παρά τη σοβαρή ασθένειά τους, πολλοί ασθενείς συνέχισαν να καπνίζουν (38%) ή να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ (16%) τα χρόνια μετά την επέμβαση. Το 25% συνέχιζαν να λαμβάνουν καθημερινά οπιοειδή.

Όσον αφορά τις αιτίες θανάτου, οι πιο συχνές ήταν οι λοιμώξεις και ακολουθούσαν οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και οι επιπλοκές του διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Surgeons.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved