ΥΓΕΙΑ

Τρώτε συχνά έξω; Οι κίνδυνοι από τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων

Τα πλυντήρια πιάτων των εστιατορίων αφήνουν τοξικά υπολείμματα σαπουνιού στα πιάτα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία τονίζουν ότι ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, οι αιθοξυλικές αλκοόλες -μια χημική ουσία στον παράγοντα έκπλυσης- θα μπορούσαν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό.

Η χημική ουσία βρίσκεται και στα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων οικιακής χρήσης, όχι όμως σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις, ώστε να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Τα βιομηχανικά πλυντήρια πιάτων όμως έχουν σύντομους κύκλους πλύσης, με αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα στα πιάτα.

Η αποδυνάμωση του εντερικού φραγμού συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι συχνές επισκέψεις σε εστιατόρια, θα μπορούσαν θέσουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών, φλεγμονών και κατάθλιψης.

Ο καθηγητής πειραματικής αλλεργιολογίας και ανοσολογίας στη Ζυρίχη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cezmi Akdis, είπε: «Υποθέτουμε ότι τα ελαττωματικά επιθηλιακά κύτταρα παίζουν ρόλο στην εκδήλωση των χρόνιων παθήσεων».

Η ταχύτητα είναι κομβικής σημασίας στα εστιατόρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαχαιροπίρουνα και τα σερβίτσια πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους επόμενους πελάτες.

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων εκτελούν κανονικά δύο κύκλους των 60 δευτερολέπτων: ο ένας χρησιμοποιεί ζεστό νερό και απορρυπαντικό και ο δεύτερος νερό και λαμπρυντικό.

Υπεύθυνο για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι το λαμπρυντικό, καθώς τα ίχνη του παραμένουν στα πιάτα όταν το φαγητό σερβίρεται στους πελάτες.

Ο Δρ. Akdis είπε: «Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι σε πολλές συσκευές, δεν υπάρχει επιπλέον κύκλος πλύσης για να αφαιρεθεί το υπόλοιπο λαμπρυντικό».

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν τι προκαλούν τα υπολείμματα των απορρυπαντικών στον επιθηλιακό φραγμό του εντέρου - το στρώμα των κυττάρων που επενδύει την εντερική οδό και ελέγχει τι εισέρχεται στο σώμα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την ουσία του πλυντηρίου πιάτων σε τεχνητά αναπτυγμένα ανθρώπινα κύτταρα που μοιάζουν με όργανα και κύτταρα του εντέρου σε μικροτσίπ.

Αραίωσαν το λαμπρυντικό ώστε να συμβαδίζει με τις ποσότητες που μένουν σε ένα στεγνό πιάτο.

Σε υψηλές δόσεις, οι παράγοντες έκπλυσης κατέστρεφαν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και σε χαμηλότερες δόσεις τα έκαναν πιο διαπερατά.

Η βλάβη του εντερικού φραγμού σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων, όπως τροφικές αλλεργίες, γαστρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, κίρρωση του ήπατος, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, χρόνια κατάθλιψη και νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών ενεργοποιούν γονίδια και πρωτεΐνες που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Αυτή η αντίδραση οφειλόταν σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του λαμπρυντικού, τις αιθοξυλικές αλκοόλες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα πρωτόκολλα καθαρισμού των πιάτων στα εστιατόρια, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ο Δρ. Akdis είπε: «Τα ευρήματα σηματοδοτούν την αρχή της καταστροφής του βλεννογόνου του εντέρου και την εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων.

«Είναι σημαντικό το κοινό να είναι ενημερωμένο σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο, καθώς οι αιθοξυλικές αλκοόλες χρησιμοποιούνται συχνά στα εμπορικά πλυντήρια πιάτων».

Τα κανονικά πλυντήρια πιάτων και τα οικιακά απορρυπαντικά περιέχουν επίσης ίχνη αιθοξυλικών αλκοολών, αλλά ο κύκλος του πλυντηρίου πιάτων τα μειώνει σε ασφαλή για την υγεία επίπεδα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved