ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και θρομβοεμβολής

Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα που ξεκινούν αγωγή με οπιοειδή, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα και να πεθάνουν από όλες τις αιτίες, συγκριτικά με το να ακολουθήσουν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Τα οπιοειδή συνέβαλαν σε υψηλότερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια.

Η γιατρός Gulsen Ozen, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τον κίνδυνο μείζονων καρδιαγγειακών συμβάντων λόγω οπιοειδών έναντι των μη συνταγογραφούμενων στεροειδών αντιφλεγμονωδών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η ανάλυση αφορούσε 4.778 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ξεκίνησαν οπιοειδή και 11.218 ασθενείς που ξεκίνησαν ΜΣΑΦ (1998 έως 2021).

Διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο της μελέτης, σημειώθηκαν 133 μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα στην ομάδα έναρξης οπιοειδών έναντι 392 στην ομάδα των ΜΣΑΦ (18,2 έναντι 14,6 ανά 1.000 άτομα-έτη).

Ομοίως, οι θάνατοι από όλες τις αιτίες ήταν περισσότεροι στην ομάδα των οπιοειδών (95 θάνατοι) έναντι της ομάδας των ΜΣΑΦ (228 θάνατοι - 12,6 έναντι 8,2 ανά 1.000 άτομα-έτη).

Τα ποσοστά επίπτωσης μείζονων καρδιαγγειακών συμβάντων και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες ήταν χαμηλότερα σε όσους ξεκίνησαν ΜΣΑΦ από ό,τι σε όσους ξεκίνησαν οπιοειδή, ενώ και ο κίνδυνος για φλεβική θρομβοεμβολή ήταν σημαντικά υψηλότερος σε όσους ξεκίνησαν οπιοειδή από αυτούς που έλαβαν ΜΣΑΦ.

«Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να μειώσουν τις συνταγές οπιοειδών για τον πόνο σε ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις», δήλωσε η Ozen.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πόνος στις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις είναι πολυπαραγοντικός και θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μη φαρμακολογικές μεθόδους πιο συχνά σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών».

Πηγή: American College of Reumatology

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved