ΥΓΕΙΑ

Με ποιο τρόπο ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό μας οι φίλοι μας

Bigstock

Το να έχει κάποιος καλούς φίλους, έχει σίγουρα σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία του.

Μπορεί να οδηγήσει όμως και σε πιο υγιές έντερο, αλλά και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα «καλά» βακτήρια του εντέρου είναι σημαντικά για τη γενική μας υγεία και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα, ότι το να είναι κανείς κοινωνικός μπορεί να αυξήσει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου και να μειώσει τα «κακά» που συνδέονται με πολλές παθήσεις.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέλεξαν συνολικά 50 μη μολυσμένα δείγματα κοπράνων από μακάκους rhesus -ένα είδος πιθήκων- που ζουν σε ένα νησί κοντά στο Πουέρτο Ρίκο.

Μέτρησαν το επίπεδο κοινωνικής διασύνδεσης κάθε πιθήκου, υπολογίζοντας τον χρόνο που αφιέρωσε ο καθένας στην περιποίηση των άλλων ή την περιποίηση που δεχόταν από άλλους, καθώς και τον αριθμό των συντρόφων περιποίησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA των δειγμάτων κοπράνων για να μετρήσουν πόσο υγιή ήταν τα έντερά τους.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι αλληλεπιδρούσαν περισσότερο, είχαν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερό τους.

Οι πιο κοινωνικοί πίθηκοι είχαν λιγότερα βακτήρια Streptococcus, τα οποία στους ανθρώπους προκαλούν ασθένειες, όπως είναι η πνευμονία.

Είχαν επίσης περισσότερα βακτήρια Faecalibacterium, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και τη σχέση τους με την καλή υγεία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Robin Dunbar, από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης, δήλωσε: «Καθώς η κοινωνία μας αντικαθιστά σταδιακά τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις με τις πραγματικές, αυτά τα σημαντικά ευρήματα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ως πρωτεύοντα, εξελιχθήκαμε όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και μικροβιακό κόσμο».

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι όταν οι πίθηκοι περιποιούνται ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουν μικρόβια.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, είναι οι πίθηκοι που έχουν περισσότερους φίλους, να είναι λιγότερο αγχωμένοι, κάτι που μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Katerina Johnson είπε: «Αυτή η μελέτη αφορούσε πρωτεύοντα, τα οποία φυσικά είναι στενοί συγγενείς των ανθρώπων. Τα συγκεκριμένα ήταν μη αιχμάλωτα ζώα που περιφέρονταν ελεύθερα σε ένα νησί. Έχουμε δείξει στο παρελθόν, ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, συνδέεται γενικά με καλύτερη υγεία του εντέρου, αλλά και καλύτερη συνολική υγεία.

Αυτό το μοτίβο που βλέπουμε στους πιθήκους, αλλά και στους ανθρώπους, της σχέσης μεταξύ των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της υγείας του εντέρου, μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε μια άμεση επίδραση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων – μεταδίδουμε μικρόβια μεταξύ μας όταν αλληλεπιδρούμε. Προφανώς μπορούμε να μεταδώσουμε και επικίνδυνα μικρόβια, όπως διαπιστώσαμε και με τον Covid, μεταδίδουμε όμως επίσης και πολλά αβλαβή και ωφέλιμα βακτήρια.

Τα ευρήματά μας μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν μια έμμεση επίδραση, καθώς γνωρίζουμε ότι οι φιλίες είναι πολύ καλές στο να προστατεύουν από το στρες και το άγχος, παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τα βακτήρια του εντέρου μας».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Microbiology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved