Ποιοι πρέπει να φορούν φορητές συσκευές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας
Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο και όσοι αντιμετωπίζουν σχετικό κίνδυνο, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές που παρακολουθούν την υγεία και τη σωματική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκαν από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου στο Σικάγο.
Ο Lovedeep S. Dhingra, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Έρευνα Health Information National Trends Survey για το 2019 έως το 2020 για να εξετάσουν την αυτοαναφερόμενη χρήση φορητών συσκευών από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και όσους αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο.
Τα πρότυπα χρήσης τους αξιολογήθηκαν σε όλες τις δημογραφικές υποομάδες.
Συνολικά, 933 από τους 9.303 συμμετέχοντες είχαν καρδιαγγειακή νόσο και 5.185 αντιμετώπιζαν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 18% των πασχόντων από καρδιαγγειακή νόσο και το 26% όσων κινδύνευαν από καρδιαγγειακή νόσο, αντίστοιχα, χρησιμοποιούσαν φορητές συσκευές, σε σύγκριση με το 29% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αντιστοιχούσαν στο 49% των πασχόντων και το 22% των ατόμων όσων κινδύνευαν, αντίστοιχα, αλλά μόνο το 12% και το 14% έφεραν συσκευή, σε σύγκριση με το 17% και 25% των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών και 33% των ατόμων ηλικίας 18 έως 49 ετών.
Η χρήση φορητών συσκευών έχει τετραπλασιαστεί στα άτομα με υψηλότερο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φορητές συσκευές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας φτάνουν στους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο. Βελτιώνοντας την ισότιμη πρόσβαση και προωθώντας τα wearables ως συσκευές υγείας, θα βοηθήσουμε στη βελτίωση της υγείας και στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία», δήλωσε ο Dhingra.
Πηγή: healthday.com