ΥΓΕΙΑ

Βρεφική ροδάνθη: Η αιτία, η διάρκεια των συμπτωμάτων, οι επιπλοκές και η θεραπεία

H βρεφική ροδάνθη είναι ένα αιφνίδιο βρεφικό εξάνθημα συνοδευόμενο από πυρετό το οποίο οφείλεται σε μια αβλαβή αλλά μεταδοτική ιογενή νόσο.

Η βρεφική ροδάνθη εμφανίζεται συνήθως στα νήπια και τα παιδιά έως 3 ετών. Αν προσβληθούν οι ενήλικες θα εμφανίσουν συνάχι και πονόλαιμο που θυμίζει γρίπη. Τα τυπικά συμπτώματα της ιογενούς νόσου είναι η εμφάνιση υψηλού πυρετού (πάνω από 39,5˚C) και τα εξανθήματα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ηπιότερα.

Συνήθως ο πυρετός υποχωρεί μετά από 3 ημέρες αλλά αρκετά παιδιά παρουσιάζουν το διάστημα αυτό πυρετικούς σπασμούς ενώ είναι ευερέθιστα εξαιτίας της κακουχίας.

Με την υποχώρηση του πυρετού κάποιες φορές εμφανίζονται κόκκινα εξανθήματα στον αυχένα, στο πρόσωπο και στα άκρα τα οποία δεν προκαλούν φαγούρα.

Ο χρόνος της πλήρους ανάρρωσης μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τις 17 ημέρες ενώ ανακουφίζουν τα αντιπυρετικά.

Η αιτία της βρεφικής ροδάνθης

Η ιογενής νόσος προκαλείται μέσω της μετάδοσης του ιού εξαιτίας σταγονιδιών που μεταφέρονται από το φτέρνισμα, την ομιλία και τον βήχα. Ο δε πυρετός προκαλείται από τον ιό HHV 6.

Οι παρενέργειες

Σε αρρώστους που έχουν κάνει μεταμόσχευση του μυελού των οστών μπορεί η βρεφική ροδάνθη να εξελιχθεί σε πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα. Η πνευμονία εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ από αυτά τα τα μισά θα χρειαστούν νοσηλεία. Το άρρωστο παιδί παρουσιάζει πολύ υψηλό πυρετό, κακουχία, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ταχύπνοια και χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έλλειψη όρεξης, την ανησυχία στον ύπνο, τον γογγυσμό και την υπνηλία.

Η εγκεφαλίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονή του εγκεφάλου και για να εκδηλωθεί χρειάζονται από 2 έως 10 ημέρες. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυνατό πονοκέφαλο, πυρετό, υπνηλία, ναυτία, έμετο και σπασμούς. Το 70% όσων νοσούν γίνονται εντελώς καλά με τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας

  • Δείξτε ψυχραιμία και επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.
  • Χορηγείστε αντιπυρετικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
  • Μεριμνήστε ώστε να μην αφυδατωθεί το παιδί σας δίνοντας του πολλά υγρά και σούπες.
  • Ντύστε ελαφρά το παιδί σας ώστε το δέρμα να αναπνέει, ωστόσο, βεβαιωθείτε πως δεν κρυώνει.
  • Κρατήστε το παιδί στο σπίτι και αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές.

Πώς θα ρίξετε τον πυρετό

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η ανάπαυση και η χορήγηση υγρών αρκούν για την αντιμετώπιση του πυρετού σε βρέφη μεταξύ 3 και 6 μηνών, παιδιά και ενήλικες εκτός εάν ο πυρετός φτάσει πάνω από 38.9°C.

Ωστόσο, αν ο πυρετός δεν υποχωρεί μετά από μια ημέρα δοκιμάστε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση δεν δίνετε φάρμακα σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών αν δεν τα έχει συνταγογραφήσει ο παιδίατρος.

Τι να κάνετε εάν εμφανιστεί ρίγος με πυρετό

  • Εάν ο πυρετός είναι ήπιος αλλά συνοδεύεται με ρίγος, δεν χρειάζεται απαραίτητα να επισκεφτείτε γιατρό ή να πάρετε ένα αντιπυρετικό.
  • Αποφύγετε τα βαριά ρούχα και κλινοσκεπάσματα καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Φορέστε στο παιδί σας ένα φούτερ αντί για μάλλινο πουλόβερ.
  • Ανεβάστε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανοίγοντας το καλοριφέρ ή τον κλιματισμό προκειμένου το παιδί σας να μην κρυώνει.
  • Μεριμνήστε να μην προκληθεί αφυδάτωση.





© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved