ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Τα συμπτώματα στους αγκώνες, τα πόδια και τα χέρια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι η συχνουρία, η πολυδιψία, το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια, η αργή επούλωση των πληγών και η κούραση. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση κατά την οποία το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός μας σταματά να αντιδρά στην ινσουλίνη, η οποία διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές. Κατά συνέπεια, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα με τα επίπεδά της να ανεβαίνουν πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Τα αίτια του διαβήτη τύπου 2

Η κύρια αιτία του διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία που οδηγεί στην ινσουλινοαντίσταση. Έτσι, το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει την εν λόγω αντίσταση, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Άλλες αιτίες είναι οι κληρονομικοί παράγοντες, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή και η χρήση φαρμάκων κατά των επιληπτικών κρίσεων και του HIV.

Τα δερματικά προβλήματα

Το δέρμα του διαβητικού μπορεί επίσης να παρουσιάσει κάποια συμπτώματα, όπως κνησμό, ξηρότητα και ανοίγματα στους αγκώνες, τα πόδια και τα χέρια.

Ξηρό, κνησμώδες εξάνθημα και σκασμένο δέρμα

Εάν πάσχετε από διαβήτη, είναι πιο πιθανό να έχετε ξηρό δέρμα και διαβητική νευροπάθεια. Όταν υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στο αίμα, παρατηρείται συχνουρία. Έτσι το δέρμα αφυδατώνεται, είναι ξηρό και σκασμένο και προκαλεί φαγούρα. Τα σημεία που είναι πιο εμφανές το πρόβλημα είναι οι αγκώνες, τα πόδια και τα χέρια.

Το Diabetes.co.uk εξηγεί: «Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερη απώλεια υγρών λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία στα πόδια, τους αγκώνες, τα πόδια και άλλες περιοχές του σώματος».

«Εάν το ξηρό δέρμα "σπάσει" ή ξεφλουδίσει μπορεί να προκληθεί μόλυνση, πράγμα που σημαίνει ότι η φροντίδα του δέρματος είναι απαραίτητη. Αν δεν ελέγχονται, τα δερματικά προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη, όπως το διαβητικό έλκος ποδιού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη διερεύνησε περαιτέρω το κνησμώδες δέρμα ως πρώιμο σημάδι διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα ανέλυσε 2.656 άτομα με διαβήτη και 499 χωρίς την πάθηση και τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα.

Διαπίστωσε ότι ο κνησμός ήταν ένα κοινό σύμπτωμα, επηρεάζοντας περίπου το 11,3% των ατόμων με διαβήτη σε σύγκριση με το 2,9% των μη διαβητικών. Επίσης, ο κνησμός αγνώστου προελεύσεως είναι σημαντικά συχνότερος σε διαβητικούς από ό, τι σε μη διαβητικά άτομα.

Άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από διαβήτη τύπου 2

Οι δερματικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

  • Βακτηριακή λοίμωξη
  • Μυκητιασική λοίμωξη
  • Διαβητική λιποειδική νεκροβίωση
  • Διαβητικές φουσκάλες
  • Ξανθώματα
  • Διάχυτο δακτυλιοειδές κοκκίωμα

Τρόποι μείωσης του ξηρού, σκασμένου και κνησμώδους δέρματος

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι τρόποι αντιμετώπισης του ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας
  • Χρήση ενός σαπουνιού με ουδέτερο pH
  • Προσεκτικό σκούπισμα των πτυχών του δέρματος
  • Επίσκεψη σε ποδολόγο για την αντιμετώπιση των κάλων και της περιποίησης των νυχιών
  • Άμεση διαχείριση των λοιμώξεων του δέρματος ή των νυχιών
  • Τάχιστη αντιμετώπιση των πληγών
  • Εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχετε διαβήτη, πρέπει να επισκεφτείτε διαβητολόγο
© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved