ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης

Η χρήση μη συνταγογραφούμενων βοηθημάτων για τον ύπνο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στους νέους, ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι κλήσεις στα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων και οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι υπερβαίνουν από λάθος το ασφαλές όριο πρόσληψης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) εξέδωσε οδηγία προς τους γονείς, τους οποίους προτρέπει να συμβουλεύονται γιατρό πριν δώσουν στα παιδιά μελατονίνη ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής.

«Η διάθεση της μελατονίνης με τη μορφή τσίχλας ή μασώμενων δισκίων, καθιστά πιο δελεαστική την πρόσληψή της από τα παιδιά και πιο πιθανό να πάρουν υπερβολική δόση», είπε ο Δρ. Muhammad Adeel Rishi, ειδικός εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Ιντιάνα.

Ενώ η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ορισμένων διαταραχών ύπνου, όπως το jet lag, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει υγιή παιδιά ή ενήλικες να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Στη νέα οδηγία αναφέρεται ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία στα υγιή παιδιά.

«Αντί να στραφούν στη μελατονίνη, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν καλές συνήθειες ύπνου, όπως να ορίζουν μια κανονική ώρα ύπνου και αφύπνισης, να έχουν μια ρουτίνα στο ωράριο ύπνου και να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους μπροστά στις οθόνες, όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου», συμβουλεύει ο Rishi.

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των κύκλων ύπνου-αφύπνισης.

Επειδή διατίθεται στην αγορά ως συμπλήρωμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν ελέγχει πλήρως το πού και πώς πωλείται, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δοσολογία μπορεί να ποικίλλει στα διάφορα σκευάσματα.

Μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα της μελατονίνης στα μασώμενα δισκία, τα οποία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούν τα παιδιά, ποικίλλει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Από το 2012 έως το 2021, ο αριθμός των περιστατικών δηλητηρίασης που αναφέρθηκαν στα κέντρα δηλητηριάσεων των ΗΠΑ και αφορούσαν παιδιά που κατάπιαν μελατονίνη αυξήθηκε κατά 530%. Μέχρι το 2020, η μελατονίνη ήταν η πιο κοινή ουσία που καταπίνουν τα παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Περισσότερα από 4.000 ήταν τα κρούσματα που αναφέρθηκαν, οδηγώντας σε νοσηλεία τα παιδιά, ενώ 287 από αυτά χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας μελατονίνης μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πονοκέφαλο, ζάλη ή επεισόδια απρόκλητου θυμού.

Οι ειδικοί συνιστούν η μελατονίνη να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο φάρμακο και να φυλάσσεται μακριά από παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται παιδίατρο πριν δώσουν στα παιδιά μελατονίνη ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα.

Εάν λαμβάνετε μελατονίνη, ζητήστε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό να σας πει πόση ποσότητα χρειάζεστε και πότε πρέπει να λαμβάνεται για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved