ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η εμμηνόπαυση να μου προκαλεί «φαγούρα»;

Bigstock

Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων με «κοκκινίλες» στο δέρμα, της εφίδρωσης και της φαγούρας.

Αυτό συμβαίνει λόγω του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν τα οιστρογόνα στην υγεία του δέρματος, τα οποία κατά την εμμηνόπαυση, μειώνονται.

Τα οιστρογόνα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Συγκεκριμένα βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της και διεγείρουν την παραγωγή φυσικών ελαίων και κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος.

Η μείωση των φυσικών ελαίων και του κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και να κάνουν το δέρμα πιο λεπτό από ό, τι πριν την εμμηνόπαυση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα η οποία μπορεί να παρατηρηθεί στο σώμα, στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα.

Κνησμός του δέρματος

Επειδή το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και λιγότερο ελαστικό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να παρατηρήσετε μεγαλύτερη ευαισθησία σε προϊόντα, όπως σαπούνια και απορρυπαντικά, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν φλεγμονή και φαγούρα.

Κάποιες γυναίκες νιώθουν τσούξιμο, τσιμπήματα ή μούδιασμα του δέρματος. Η ένταση της φαγούρας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο κνησμός μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση στην καθημερινότητα ακόμη και διακοπή του βραδινού ύπνου.

Άλλες μεταβολές που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα σας είναι:

  • Ξηρότητα
  • Eξάνθημα
  • Eρυθρότητα
  • Σημάδια στην επιδερμίδα

Αν το δέρμα τους είναι εμφανώς ερεθισμένο για να αποκλειστούν άλλες μορφές ερεθισμού του δέρματος, όπως βακτηριακές λοιμώξεις ή μυκητιάσεις, καλό είναι να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Κνησμός των γεννητικών οργάνων

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν και κολπική ξηρότητα, ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά την εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει κνησμό στα γεννητικά όργανα.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να κάνουν τους κολπικούς ιστούς πιο ξηρούς και λεπτότερους από το συνηθισμένο. Όταν συμβεί αυτό, τότε λέμε ότι έχουμε κολπική ατροφία ή ατροφική κολπίτιδα, που μπορεί να προκαλεί φαγούρα και πόνο στον κόλπο ή στο αιδοίο. Μπορεί επίσης να κάνει και τη σεξουαλική επαφή πιο οδυνηρή.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κολπική έκκριση ή κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα

Η ενυδάτωση μπορεί να ανακουφίσει την ξηρότητα και το ερεθισμένο δέρμα και να μειώσει τη φαγούρα. Βάλτε στη ζωή σας την καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας, κάνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας.

Συγκεκριμένα:

Χρησιμοποιήστε δροσερές κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας δροσερής, υγρής πετσέτας στις περιοχές φαγούρας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τον ερεθισμό. Η κάλυψη της περιοχής με μια υγρή πετσέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν ο κνησμός σας ενοχλεί στον ύπνο.

Χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα καθαρισμού

Προτιμήστε προϊόντα καθαρισμού με φυσικά συστατικά όπως η βρόμη και αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού, καθώς τα ζεστά λουτρά μπορεί να επιδεινώσουν τη φαγούρα.

Ενυδατώστε τακτικά την επιδερμίδα σας

Η ενυδάτωση του δέρματος μετά από μπάνιο ή το ντους μπορεί να βοηθήσει να κλειδώσετε την υγρασία στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση της ξηρότητας και της σχετικής φαγούρας. Επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα, κατάλληλη για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα. Οι φυσικές ενυδατικές κρέμες, όπως το τζελ από αλόη βέρα ή το έλαιο καρύδας, είναι γνωστές για τις ιδιότητές τους που καταπραΰνουν το δέρμα.

Φαρμακευτική θεραπεία

Σε μερικές περιπτώσεις, η φαγούρα μπορεί να επιμείνει παρά τη φροντίδα και την επιμέλεια που δείχνετε στο δέρμα σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα με την ένταση του προβλήματος ίσως θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία με φάρμακα.

Στις επιλογές θεραπείας περιλαμβάνονται οι αλοιφές στεροειδών με αντιφλεγμονώδη δράση και οι τοπικές αναισθητικές κρέμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα αντισταμινικά φάρμακα, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και τα φυτοοιστρογόνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το είδος της θεραπείας που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.

Tips για να περιορίσετε τη «φαγούρα» κατά την εμμηνόπαυση

  • Αποφύγετε τα ζεστά λουτρά ή τα ντους και χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό ειδικά όταν υπάρχει ευερέθιστο δέρμα.
  • Μην τρίβετε το δέρμα σας με την πετσέτα μετά το μπάνιο. Το τρίψιμο της επιδερμίδας μετά από μπάνιο ή ντους μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα σας. Τυλίξτε το σώμα σας ελαφρά με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα για να μην προκληθεί περαιτέρω ερεθισμός.
  • Αποφύγετε το ξύσιμο. Αν και δελεαστικό, το ξύσιμο του δέρματος μπορεί να σχίσει και να βλάψει το δέρμα, ειδικά εάν είναι ήδη ευαίσθητο ή φλεγμονώδες.
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης χωρίς άρωμα. Τα αρωματισμένα σαπούνια και τα αρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα. Τα σαπούνια και τα καθαριστικά χωρίς άρωμα που διατίθενται στο εμπόριο για εκείνους με «ξηρό και ευαίσθητο δέρμα» είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.
  • Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ και νικοτίνης. Αυτές οι ουσίες επιδεινώνουν την ξηρότητα στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος.
  • Φορέστε μαλακά και χαλαρά ρούχα. Τα βαμβακερά και τα φαρδιά ρούχα είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σας σε σχέση με τα μάλλινα ή τις συνθετικές ίνες.
  • Αποφύγετε το ισχυρό ηλιακό φως. Οι επιβλαβείς ακτίνες UV από τον ήλιο μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα με φαγούρα. Χρησιμοποιήστε ένα υψηλής προστασίας αντηλιακό κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα.
  • Μείνετε ενυδατωμένες. Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγιεινής του δέρματος και την πρόληψη της θαμπής επιδερμίδας και της φαγούρας.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ www.ppsathas.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved