ΥΓΕΙΑ

Τσάι: Τα οφέλη του για το σπέρμα και την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών

Οι άνδρες που πίνουν τσάι μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στην Κίνα μελέτησαν την ποιότητα του σπέρματος σχεδόν 1.400 ανδρών.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι όσοι οι άντρες έπιναν τσάι είχαν υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Τα οφέλη για την τόνωση του σπέρματος παρατηρήθηκαν μόνο σε άνδρες που έπιναν τσάι τρεις ημέρες την εβδομάδα, επομένως οι ειδικοί δεν γνωρίζουν εάν η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού θα είχε περισσότερα οφέλη.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Hubei στη Wuhan, την πόλη της Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία Covid, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την ανδρική αναπαραγωγική υγεία».

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνοντας τις προειδοποιήσεις για κρίση της ανδρικής γονιμότητας.

Τα περιττά κιλά βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γι' αυτό στους άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, υπενθυμίζονται τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης.

Κάποιες υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια, έχουν συνδεθεί με καλύτερη συγκέντρωση και κινητικότητα του σπέρματος.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κόκκινο κρέας, ο καφές και τα σνακ με ζάχαρη μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.385 άνδρες, οι οποίοι έδωσαν περίπου τέσσερα δείγματα ο καθένας μεταξύ Απριλίου 2017 και Ιουλίου 2018.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν επίσης για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και ελέγχθηκαν ως πιθανοί δότες σπέρματος στην Τράπεζα Ανθρώπινου Σπέρματος της επαρχίας Hubei της Κίνας.

Το 28% εξ αυτών έπιναν τσάι, ενώ το 72% όχι.

Οι εθελοντές δεν ανέφεραν τι είδους τσάι έπιναν ή αν πρόσθεταν γάλα ή ζάχαρη.

Στη Κίνα, όπου έγινε η έρευνα, τα είδη τσαγιού που καταναλώνονται είναι το πράσινο και το μαύρο τσάι και το τσάι oolong.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι, όσοι έπιναν καθημερινά ένα φλυτζάνι, είχαν υψηλότερη συγκέντρωση (πλήθος του σπερματοζωαρίων που μπορούν να μετρηθούν κάτω από το μικροσκόπιο σε ένα χιλιοστό του λίτρου) και αριθμό σπερματοζωαρίων, που είναι ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτιση.

Χαμηλή θεωρείται η συγκέντρωση όταν τα σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος είναι λιγότερα από 15 εκατομμύρια, ενώ χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων είναι αυτός που κινείται κάτω από 39 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τσάι για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα είχαν 5% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και 0,4% μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ωστόσο, όσοι έπιναν τσάι για λιγότερο από τρεις ημέρες την εβδομάδα δεν είδαν τα ίδια οφέλη - είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και συγκέντρωση από όσους δεν έπιναν τσάι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι έπιναν τσάι για 10 χρόνια ή περισσότερα είχαν 15,3% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

Δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της κινητικότητας και της δομής του σπέρματος, δύο άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός άνδρα.

Τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να οφείλονται στις πολυφαινόλες, τις αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του σπέρματος.

Η χαμηλή συγκέντρωση και ο συνολικά χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να δυσκολέψει έναν άνδρα να συλλάβει με φυσικό τρόπο. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι επηρεάζει το ένα τρίτο των ζευγαριών που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων επισημαίνοντας ότι απειλείται «η ανθρώπινη επιβίωση».

Το γεγονός αποδίδεται στις χημικές ουσίες που βρίσκονται πλέον παντού, όπως είναι οι φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα προϊόντα περιποίησης, τις συσκευασίες τροφίμων και τα παιδικά παιχνίδια. Οι χημικές ουσίες προκαλούν ορμονική ανισορροπία που μπορεί να είναι καταστροφική για το σπέρμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Chemosphere.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved