ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα Β: Γιατί ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπισή της;

Η αλήθεια είναι πως το κεφάλαιο «υγεία» κατέχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, λόγω ενός αρχικά αόρατου εχθρού, της Covid-19.

Μεταξύ άλλων, η πανδημία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που απαίτησε η ανάσχεσή της, προκάλεσε τη μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας, επηρεάζοντας κατά κόρον τον εμβολιασμό έναντι διαφόρων νοσημάτων, όπως είναι η μηνιγγίτιδα Β.

Πρόκειται για μία νόσο με εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί ο εμβολιασμός, έναντι της Covid-19, να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και σίγουρα συνεχίζει, ειδικά μετά το πέρας του καλοκαιριού, να τραβάει εκ νέου την προσοχή όλων μας, ωστόσο είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος εμβολιασμός δεν είναι ο μοναδικός από τον οποίο μπορούν να προστατευτούν τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά.

Ειδικά όσον αφορά στην τελευταία κατηγορία, αξιοσημείωτο είναι πως τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που πλήττονται από τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β, με τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να ακολουθούν. Πόσο ενημερωμένοι είμαστε σχετικά με τη μηνιγγίτιδα Β και τα μέσα αντιμετώπισης αυτής της επικίνδυνης νόσου;

Η γνώση γύρω από τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β είναι σημαντική

Παρά το γεγονός πως η μηνιγγίτιδα Β είναι σπάνια και παρότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά την πανδημία, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι τείνει να εξαφανιστεί. Όπως έχει διαπιστωθεί, η πανδημία δημιούργησε ένα «εμβολιαστικό κενό», κάτι που έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση και άλλων «ξεχασμένων» λοιμωδών νοσημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αυξημένα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β, τα οποία από το 2004 έως το 2021 απαριθμούν 670 εκδηλώσεις της σπάνιας αυτής νόσου, με πιο πρόσφατη την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα μας σε παιδί ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως η μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις, καθώς προσβάλλει βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Πέρα από τις ομάδες που προσβάλλει, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε και τα συμπτώματα μέσω των οποίων εκδηλώνεται. Συγκεκριμένα, τα αρχικά στάδια της νόσου ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας έτσι την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο η μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και πιο ειδικά, όπως αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα.

Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, με τους πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης να είναι καθημερινές συνήθεις και δραστηριότητες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα υπεύθυνα για την εκδήλωσή της βακτήρια και να τη μεταδώσουν σε άλλους.

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, ήρθε η ώρα να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας πως υπάρχει μια ακόμα νόσος, η οποία δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: Ο λόγος για τη μηνιγγίτιδα Β, μια σπάνια, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή νόσο, για την οποία ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Άλλωστε, η έλευση του φθινοπώρου και η επιστροφή στην καθημερινότητα, φέρνουν στο προσκήνιο την έννοια της υπευθυνότητας, ειδικά για τους γονείς που έχουν ως κύρια προτεραιότητα να φροντίζουν και να θωρακίζουν με κάθε μέσο την υγεία των παιδιών τους.

Μοναδική υποχρέωση των γονέων, όσον αφορά στη συγκεκριμένη νόσο, είναι να μην επιτρέψουν στο «εμβολιαστικό κενό» που δημιούργησε η Covid-19, να επηρεάσει περαιτέρω τις ζωές των παιδιών τους. Η επίσκεψη στον παιδίατρο θα τους επιβεβαιώσει κατά πόσο έχουν θωρακίσει τα παιδιά τους απέναντι στη νόσο. Σε περίπτωση που δεν έχουν προβεί σε επαρκεί προστασία, δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας, μιας που ο σχετικός εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β θα εξασφαλίσει την προστασία που χρειάζονται τα παιδιά.

Η υγεία, όπως επιβεβαιώθηκε εξ’ ανάγκης τα τελευταία χρόνια, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε στα χέρια μας, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να μην αμελούμε τη φροντίδα της. Ειδικά, στην περίπτωση των παιδιών, το χρέος και ευθύνη όλων μας είναι να διαφυλάσσουμε την υγεία τους από ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά τη ζωή τους. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, που απευθύνεται σε βρέφη από δύο μηνών και άνω και αποτελεί ουσιαστική πρόληψη της νόσου.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved