Αδιάγνωστη υπέρταση: Μήπως μετράτε την πίεσή σας λάθος ώρα;
Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν, επειδή η αρτηριακή τους πίεση είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι ένας στους οκτώ ανθρώπους ηλικίας 40 έως 75 ετών, είχε υπέρταση το βράδυ, κάτι που δεν θα μπορούσε να διαγνωστεί από το γιατρό στη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης την ημέρα.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού, ακόμη και θανάτου, ειδικά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η αρτηριακή πίεση στους υγιείς ανθρώπους συνήθως πέφτει το βράδυ, καθώς το σώμα χαλαρώνει και προετοιμάζεται για ύπνο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι στο 15% των ανθρώπων συμβαίνει το αντίθετο.
Γι' αυτό υποστηρίζουν την τακτική μέτρησης της πίεσης μέσω περιπατητικής παρακολούθησης. Η μέθοδος αυτή παρέχει στο γιατρό πληροφορίες σχετικά με το πώς μεταβάλλεται η αρτηριακή πίεση καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Lionel Tarassenko, δήλωσε: «Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αρκούν. Η αρτηριακή πίεση ακολουθεί ένα 24ωρο κυκλικό μοτίβο. Υπό κανονικές συνθήκες πέφτει τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυξάνεται μετά το πρωινό ξύπνημα. Σε κάποιες περιπτώσεις -κυρίως ηλικιωμένους, πάσχοντες από διαβήτη ή νεφρική νόσο- το μοτίβο αντιστρέφεται. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει τη νύχτα και στη συνέχεια μειώνεται μετά το ξύπνημα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ψευδώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν από την μέτρηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι ή από τον γιατρό τους».
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 21.000 ασθενείς από 28 ιατρεία γενικής ιατρικής και τέσσερα νοσοκομεία στην περιοχή της Οξφόρδης.
Στους ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί (49%) από αυτούς είχαν υψηλότερη πίεση το βράδυ.
Περίπου το 15% όσων επισκέφθηκαν γενικό ιατρό, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα.
Σε όλες τις ομάδες ασθενών, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ιατρεία, ένας στους τρεις ασθενείς με αντίστροφη πίεση είχε τουλάχιστον μία καρδιαγγειακή νόσο.
Η γενική ιατρός Laura Armitage, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Υγείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης τη νύχτα θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του ενός στους οκτώ ενήλικες στην Αγγλία που έχουν αδιάγνωστη υπέρταση. Αυτό θα οδηγούσε επίσης σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη οι γενικοί ιατροί να συνιστούν 24ωρη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς τους».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of General Practice.