Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Η κακοσμία του στόματος, είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους, ειδικά το πρωί.
Όταν το πρόβλημα επιμένει έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Όμως πριν αρχίσουμε να μασάμε τσίχλες, μέντες ή να κάνουμε πλύσεις με στοματικά διαλύματα θα πρέπει να βρούμε τα αίτια της κακής αναπνοής.
Οι πιο συχνές αιτίες για την κακοσμία στόματος
- Η κακή αναπνοή (χαλίτωση) οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων, που προκαλεί η πλάκα στη γλώσσα
- Ουλίτιδα
- Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα πέψης
- Ξηροστομία
- Αλλεργίες
- Διαβήτης
- Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα προϊόντα
- Τα προβλήματα πέψης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως και η χλωρίδα του εντέρου προκαλούν αέρια και αναθυμιάσεις
- Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων
- Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στα έντερα
- Υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων/ τοξίνες
- Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια
- Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι
- Δυσανεξία στη λακτόζη
- Η κατανάλωση καφέ
- Το κάπνισμα
Χρήσιμα tips
- Αποφύγετε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Στον αντίποδα καταναλώστε
προβιοτικά όπως κεφίρ, αριάνι, γιαούρτι και τουρσί. - Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
- Ενυδατωθείτε, πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως ώστε να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από το οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος
- Φάτε κόκκους καφέ.
- Μασήστε γαρύφαλλα, σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου.
Τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος
Πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας καθώς και της κακής αναπνοής.
Τζίντζερ: Προσθέστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό σκόνη τζίντζερ και χυμό λεμονιού και πιείτε το.
Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αυτά τα φρούτα βοηθά στην απομάκρυνση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αποτρέπει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων.
Βότανα: Ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, ο δυόσμος, το εστραγκόν και το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που συμβάλει στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος.
Γιαούρτι: Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της κακής αναπνοής. Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα.
Μαύρη σοκολάτα: Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τα στοματικά βακτήρια. Κατά συνέπεια, συμβάλει στην απομάκρυνση των μικροβίων και αποτρέπει τη συσσώρευση πλακών που μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής.