Βιταμίνη D: Ποιους μήνες πρέπει να λαμβάνεται, πόση χρειάζεστε & πού βοηθά
Οι περισσότεροι λαμβάνουμε επαρκή δόση βιταμίνης D -γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου»- από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν ο καιρός βελτιώνεται και περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Καθώς οι μέρες μικραίνουν, η θερμοκρασία πέφτει και περνάμε λιγότερο χρόνο στους εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμίνης D.
Η βιταμίνη είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και των φωσφορικών στο σώμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών. Η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο ραχίτιδας (οστεομαλακίας) στα παιδιά και πόνου στα οστά στους ενήλικες.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας και οι κρόκοι των αυγών. Οι γιατροί προειδοποιούν ωστόσο, ότι σχεδόν το 20% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D και ότι είναι δύσκολο να την προσλάβουν μέσω των τροφών.
Αυτός είναι ο λόγος που συχνά συνιστούν τη λήψη συμπληρώματος.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να λαμβάνονται τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Κάποιοι πρέπει να λαμβάνουν ωστόσο ένα δισκίο καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των μωρών που θηλάζουν, των παιδιών ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών και όσων δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία όπως κάποιοι ηλικιωμένοι.
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συνιστάται η λήψη 10 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D την ημέρα. Η συνεχής υπέρβαση αυτής της ποσότητας όμως, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υπερβολικού ασβεστίου στα οστά, γεγονός που μπορεί να βλάψει την καρδιά και τα νεφρά.
Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Σειρά μελετών ωστόσο, δείχνουν ότι όσοι τα λαμβάνουν σε κατάλληλες δόσεις, μπορούν να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, έδειξε ότι όσοι λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποια αυτοάνοση πάθηση, όπως είναι η αρθρίτιδα και η ψωρίαση.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, διαπίστωσαν ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Άλλες μελέτες πάντως δεν έχουν διαπιστώσει κάποια σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και πρόληψης παθήσεων.
Πηγή: Mail Online