ΥΓΕΙΑ

Ποιο υπερβακτήριο σκοτώνει το «θαυματουργό» μέλι Μανούκα - Ελπίδες για θεραπεία της κυστικής ίνωσης

Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μπορεί να καταπραΰνει τους πονόδοντους και τα εγκαύματα και να θεραπεύσει την καταρροή και τον πονόλαιμο.

Το μέλι μανούκα όμως μπορεί να έχει μια ακόμη σημαντική ιδιότητα για την υγεία: να καταπολεμά τα υπερβακτήρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι που έχει συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και πωλείται έως και 1.300 λίρες ανά δοχείο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα ανθεκτική στα φάρμακα λοίμωξη.

Οι ειδικοί που έκαναν τις δοκιμές σε πιάτα Petri (σ.σ. το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι, ή απλά τρυβλίο Πέτρι, είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών), ισχυρίστηκαν ότι το μέλι manuka είναι πολλά υποσχόμενο στην καταπολέμηση του μυκοβακτηρίου.

Το μέλι παρασκευάζεται από μέλισσες Apis mellifera, οι οποίες αναζητούν την τροφή τους στο άνθος μάνουκα, το οποίο αναπτύσσεται χωρίς καλλιέργεια μόνο στη Νοτιοανατολική Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, γεγονός που δικαιολογεί την υψηλή τιμή του.

Το Mycobacterium abscessus είναι επικίνδυνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή με παθήσεις των πνευμόνων, όπως η κυστική ίνωση.

Προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τη φυματίωση και απαιτεί ένα κοκτέιλ αντιβιοτικών -γνωστό ως αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία- για τη θεραπεία του.

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές παρενέργειες από τα φάρμακα, όπως απώλεια ακοής, έμετο, διάρροια, κνίδωση και κόπωση.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Aston στο Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι η χρήση του μελιού σε συνδυασμό με χαμηλότερες δόσεις ενός τύπου αντιβιοτικού, θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί το μυκοβακτήριο.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων που θα συνδυάζουν τις δύο ουσίες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών στο μέλλον.

Περίπου 10.800 άνθρωποι υποφέρουν από κυστική ίνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε βακτηριακές λοιμώξεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται στις 40.000.

Η επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορική ερευνήτρια Victoria Nolan, από το Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής η θεραπεία των πνευμονικών λοιμώξεων από το Mycobacterium abscessus μπορεί να είναι προβληματική λόγω της ανθεκτικότητάς του στα φάρμακα. Η ποικιλία των αντιβιοτικών που απαιτούνται για την καταπολέμηση της λοίμωξης, έχει σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, η χρήση αυτής της πιθανής θεραπείας που συνδυάζει αμικασίνη και μέλι manuka δείχνει πολλά υποσχόμενη ως βελτιωμένη θεραπεία για αυτές τις τρομερές πνευμονικές λοιμώξεις. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και στο μέλλον ελπίζουμε ότι αυτή η πιθανή θεραπεία μπορεί να δοκιμαστεί περαιτέρω».

Η μελέτη χρησιμοποίησε δείγματα των βακτηρίων που ελήφθησαν από 16 ασθενείς με κυστική ίνωση.

Οι ειδικοί επέτρεψαν στα βακτήρια να αναπτυχθούν σε τρυβλία Petri και δοκίμασαν σε ποιο βαθμό σταμάτησε η ανάπτυξή τους από έναν συνδυασμό μελιού manuka και αμικασίνης.

Οι ερευνητές ανέμιξαν το μέλι με αμικασίνη σε διαφορετικές δόσεις.

Τα πιάτα αιωρήθηκαν από μια μεταλλική ράβδο μέσα σε μια σφραγισμένη σακούλα, με το συνδυασμό φαρμάκου και μελιού να ψεκάζεται στη σακούλα χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή - μια μηχανή που μετατρέπει το υγρό φάρμακο σε μια λεπτή ομίχλη.

Ψεκάστηκαν για περίπου 20 λεπτά και αφέθηκαν να επωαστούν για τρεις ώρες σε θερμοκρασία σώματος, για να μιμηθούν τον τρόπο που αναπτύσσονται τα βακτήρια στο σώμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρειάζονταν δόσεις αμικασίνης μόλις 2 μικρογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο για να σκοτωθούν τα βακτήρια όταν αναμειγνύονταν με το μέλι.

Κανονικά, απαιτείται οκταπλάσια δόση για τη θεραπεία ασθενών όταν το ισχυρό αντιβιοτικό χρησιμοποιείται μόνο του.

Ο συγγραφέας και μικροβιολόγος Δρ. Jonathan Cox, δήλωσε: «Συνδυάζοντας ένα απολύτως φυσικό συστατικό όπως το μέλι manuka με αμικασίνη, βρήκαμε έναν τρόπο να εξοντώσουμε αυτά τα βακτήρια με οκτώ φορές λιγότερο φάρμακο από πριν. Αυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την αμικασίνη και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τόσων πολλών ασθενών και ιδιαίτερα εκείνων με κυστική ίνωση. Είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας γιατί ανοίγει το δρόμο για μελλοντικά πειράματα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή στρατηγικής για τη θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής λοίμωξης».

Το μέλι Manuka χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία πληγών, ενώ οι ειδικοί ανακάλυψαν τις φυσικές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες το 1800.

Έχει περισσότερες αντιβιοτικές ιδιότητες από τα άλλα μέλια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του στη χημική ουσία διυδροξυακετόνη (DHA) που βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του δέντρου.

Όταν το νέκταρ των λουλουδιών μετατραπεί σε μέλι, η διυδροξυακετόνη μετατρέπεται σε μεθυλγλυοξάλη (MGO), η οποία είναι αντιβακτηριδιακή.

Η χημική ουσία έχει βρεθεί ότι δρα ενάντια και σε άλλα ανθεκτικά στα φάρμακα gram-αρνητικά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος).

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από gram-αρνητικά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, κάθε χρόνο. Τα βακτήρια αυτά ευθύνονται για το 75% των παγκόσμιων θανάτων λόγω ανθεκτικότητας στα φάρμακα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Microbiology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved