ΥΓΕΙΑ

Με ποιους τρόπους επηρεάζει η λευχαιμία το σώμα;

Στη λευχαιμία, τα μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια αναπτύσσονται και διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα.

Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου που προκαλεί το μυελό των οστών να παράγει ανώμαλα κύτταρα του αίματος. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τύπο κυττάρων του αίματος, αλλά συνήθως επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η λευχαιμία μπορεί να επηρεάσει το σώμα, καθώς και την καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Περιγράφει επίσης τι είναι η λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων τύπων της.

Πώς επηρεάζει η λευχαιμία το αίμα;

Η λευχαιμία οδηγεί στην ταχεία και σημαντική παραγωγή των ανώμαλων κυττάρων του αίματος.

Τα μη φυσιολογικά κύτταρα του αίματος καθιστούν πιο δύσκολο για το μυελό των οστών να παράγει άλλους κρίσιμους τύπους κυττάρων του αίματος, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Αυτή η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στο σώμα και συμπτώματα αναιμίας ή σοβαρούς μώλωπες και αιμορραγία.

Πώς επηρεάζει η λευχαιμία τα οστά;

Ένα άτομο μπορεί να βιώσει πόνο στα οστά. Οι άνθρωποι αισθάνονται συχνότερα αυτόν τον πόνο στα οστά των ποδιών και των χεριών, στα πλευρά και το στέρνο.

Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί πόνο λόγω μιας μάζας καρκινικών κυττάρων που σχηματίζονται κοντά στα νεύρα του νωτιαίου μυελού.

Σπάνια, η λευχαιμία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά στο βαθμό που προκαλεί κατάγματα των οστών. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε οστά που φέρουν βάρος, όπως:

  • λεκάνη
  • σπονδυλική στήλη
  • μηρός

Πώς επηρεάζει η λευχαιμία το ανοσοποιητικό σύστημα;

Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών στο σώμα.

Η λευχαιμία συνήθως επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια, προκαλώντας τον μυελό των οστών να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια που δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις όπως θα έπρεπε. Αυτό βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, θέτοντας το σώμα σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών λοιμώξεων και ασθενειών.

Πώς επηρεάζει η λευχαιμία την καρδιά και τους μυς;

Στη λευχαιμία, είναι πιθανό τα καρκινικά κύτταρα να διεισδύσουν στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας προβλήματα όπως ισχαιμική καρδιακή νόσο, η οποία ονομάζεται επίσης στεφανιαία νόσος (CAD).

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λευχαιμίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Τα φάρμακα που ονομάζονται ανθρακυκλίνες είναι η τυπική θεραπεία για τους σοβαρούς τύπους λευχαιμίας. Αυτοί οι τύποι εξελίσσονται γρήγορα, επομένως απαιτούν πιο επιθετική θεραπεία. Ωστόσο, η λήψη υψηλών δόσεων ανθρακυκλινών σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει την τοξικότητά τους.

Η μυϊκή αδυναμία είναι μια άλλη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα άτομα με λευχαιμία. Δυστυχώς, είναι συχνά ένας από τους πρώτους παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ζωής σε παιδιά με λευχαιμία.

Πώς επηρεάζει η λευχαιμία το πεπτικό σύστημα;

Ορισμένες μορφές λευχαιμίας μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα, αν και αυτό είναι σπάνιο. Για παράδειγμα, η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία επηρεάζει το πεπτικό σύστημα σε περίπου 5,7-13% των περιπτώσεων. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως σύνδρομο Ρίχτερ.

Λευχαιμικές αλλοιώσεις ή τραυματισμοί μπορεί να σχηματιστούν στο στομάχι, τον ειλεό και το εγγύς κόλον. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν εξαιρετικά σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή λόγω μόλυνσης, αιμορραγίας ή φλεγμονής των εντερικών ιστών.

Λευχαιμία και καθημερινή ζωή

Η θεραπεία της λευχαιμίας μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου. Πολλοί άνθρωποι με λευχαιμία βρίσκουν ωφέλιμο να αναζητήσουν πρακτική ή συναισθηματική υποστήριξη από μια ομάδα βοήθειας. Η υποστήριξη μπορεί επίσης να προέλθει από φίλους και συγγενείς και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να παρουσιάσει η λευχαιμία.

Διαχείριση κόπωσης

Τα άτομα με λευχαιμία συνήθως βιώνουν ακραία κόπωση που επηρεάζει την ικανότητά τους να εκτελούν τακτικές καθημερινές δραστηριότητες.

Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο για να νιώσει καλύτερα:

  • να ζητήσει συναισθηματική και πρακτική βοήθεια
  • να τρέφεται υγιεινά
  • να κοιμάται καθημερινά 8 ώρες
  • να συμμετέχει ενεργά σε ελαφριές δραστηριότητες, όπως περπάτημα ή κηπουρική

Διαχείριση του κινδύνου μόλυνσης

Τα άτομα με λευχαιμία είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Μερικοί τρόποι για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης περιλαμβάνουν:

  • συχνό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών
  • αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα
  • αποφυγή πολυσύχναστων μερών

Διαχείριση παρενεργειών της θεραπείας

Αν και απαραίτητη, η θεραπεία της λευχαιμίας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Μια κύρια θεραπεία για τη λευχαιμία είναι η χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

  • απώλεια της όρεξης
  • πληγές στο στόμα
  • τριχόπτωση
  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • ναυτία και έμετο

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την πρόληψη ή τη μείωση ορισμένων από τα παραπάνω συμπτώματα ή να προτείνουν στρατηγικές αυτοδιαχείρισης.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved