Θα μπορούσε η COVID-19 να οδηγήσει στην άνοια και το Αλτσχάιμερ;
Μια νέα μελέτη θα αφιερώσει δύο χρόνια στην παρακολούθηση ασθενών άνω των 65 ετών μετά την COVID-19 για να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια τους έφερε πιο κοντά στην άνοια.
Η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό κάποια ανησυχία για μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του νέου κορονοϊού και της άνοιας.
Ενώ μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο από τον Ιούνιο του 2021 διαπίστωσε ότι το Αλτσχάιμερ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19, το ίδιο μπορεί κάλλιστα να ισχύει και αντίστροφα.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Γήρανσης των ΗΠΑ χορήγησαν 3,7 εκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψουν στους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) να διερευνήσουν πώς ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο και πώς αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό του στη γνωστική απόδοση.
Πώς θα διεξαχθεί η μελέτη
Η νέα μελέτη θα περιλαμβάνει μια διεπιστημονική ομάδα νευρολόγων URMC, ειδικών λοιμωξιογόνων, ακτινολόγων και επιστημόνων υπολογιστών, σύμφωνα με το κέντρο, οι οποίοι θα συνεργαστούν με 300 εθελοντές 65 ετών και άνω που είχαν νοσήσει από σοβαρή λοίμωξη COVID και χρειάστηκαν νοσηλεία.
Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα δύο ετών, αξιολογώντας τη νευρογνωστική κατάσταση των εθελοντών και παρακολουθώντας τις αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, τη ροή του αίματος, τα αιμοφόρα αγγεία και τους βιοδείκτες φλεγμονής και εγκεφαλικής βλάβης χρησιμοποιώντας ποσοτική νευροαπεικόνιση.
«Δεδομένου του υψηλού ποσοστού της COVID -19 σε παγκόσμια κλίμακα και της γήρανσης, η άνοια θα μπορούσε να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο νευρολόγος του URMC και κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ. Giovanni Schifitto ο οποίος είπε στη συνέχεια: «Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το βάρος και την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης και τους μηχανισμούς με τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την εμφάνιση άνοιας σε αυτά τα άτομα».
Πηγή: jpost.com