ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει «γυναικεία υγιεινή» και πώς πρέπει να φροντίζουμε την ευαίσθητη περιοχή;

Για να καταλάβουμε πώς πρέπει να φροντίζουμε την ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει αρχικά να καταλάβουμε την ανατομία της.

Εάν αναρωτιέστε γιατί η φράση «υγιεινή του αιδοίου» δεν θα αρκούσε, ας κάνουμε ένα γρήγορο μάθημα ανατομίας.

Ο κόλπος είναι το εσωτερικό μέρος των γεννητικών οργάνων. Είναι δηλαδή ένα «κανάλι» όπου μπορούν να εισχωρήσουν αντικείμενα όπως ένα ταμπόν, ένα σεξουαλικό βοήθημα ή το πέος.
Το αιδοίο είναι τα εξωτερικά μέρη των γεννητικών οργάνων, τα οποία περιλαμβάνουν την ηβική βάση, τα εσωτερικά και εξωτερικά χείλη, την κλειτορίδα και τον προθάλαμο.

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσετε να αναπτύσσετε τη ρουτίνα της φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής;

Όσο το δυνατόν νεότερες. Ακριβώς όπως οι γονείς εξηγούν στα παιδιά τους ότι πρέπει να καθαρίζουν ανάμεσα τα δάχτυλα των ποδιών τους και να βουρτσίζουν τα δόντια τους, πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι πρέπει να φροντίζουν τα γεννητικά τους όργανα.

Ο ρόλος της διατροφής για την καλή υγεία του κόλπου

Ολόκληρο το σώμα μας χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει στη βέλτιστη κατάσταση. Έτσι, αυτό που τρώμε και πίνουμε επηρεάζει το αιδοίο και τον κόλπο μας με τον ίδιο τρόπο που αυτό που τρώμε και πίνουμε επηρεάζει όλα τα μέρη του σώματός μας.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη υγεία του αιδοίου και του κόλπου, η διατροφή μας πρέπει να πλούσια σε:

  • αντιοξειδωτικά
  • βιταμίνη Ε
  • βιταμίνη C
  • ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
  • πρωτεΐνη
  • προβιοτικά

Πώς πρέπει να πλενόμαστε

Υπό κανονικές συνθήκες ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος. Εάν στα εσώρουχά σας βλέπετε υγρά ή κάποια οσμή σημαίνει ότι ο κόλπος σας λειτουργεί σωστά. Στον αντίποδα το αιδοίο δεν είναι αυτοκαθαριζόμενο.

Το αιδοίο είναι δέρμα που πρέπει να πλυθεί όπως οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του σώματός μας.

Ένα ήπιο ουδέτερο σαπούνι χωρίς άρωμα με νερό είναι υπέρ του δέοντος αρκετά.

Πώς πρέπει να καθαριζόμαστε αφού πάμε στην τουαλέτα

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν σκουπίζεστε είναι ότι πρέπει να σκουπίζετε ξεχωριστά τον πρωκτό και ξεχωριστά τον κόλπο.

Δηλαδή, σκουπίστε μια περιοχή, απορρίψτε το χρησιμοποιημένο χαρτί και στη συνέχεια, σκουπίστε την άλλη περιοχή με νέο χαρτί τουαλέτας για να αποφύγετε την ουρολοίμωξη.

Μετά το σεξ

Μετά το σεξ πρέπει πάντα να πηγαίνετε στο μέρος, ενώ θα πρέπει να ξεπλύνετε την περιοχή με νερό χωρίς να τρίψετε την περιοχή ώστε να μην ερεθιστεί.

Πώς γίνεται η αποτρίχωση

Η ηβική τρίχα έχει πολλούς σημαντικούς βιολογικούς σκοπούς. Προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου από την τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή και άλλες δραστηριότητες.

Τούτου λεχθέντος, εάν επιλέξετε να αφαιρέσετε μέρος ή το σύνολο της ηβικής τρίχας σας, ο τρόπος που το κάνετε έχει σημασία.

Πάντα πρέπει να χρησιμοποιείτε νέο και καθαρό ξυράφι ενώ θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο για την εν λόγω περιοχή.

Όταν τελειώσετε, στεγνώστε το ξυράφι και αποθηκεύστε το στο ντουλάπι σας σε αντίθεση με μια προεξοχή ντους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε το ξυράφι μακριά από μούχλα και σκουριά.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved