ΥΓΕΙΑ

Ποιοι κινδυνεύουν από μακρά Covid; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην ορμόνη του στρες

Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, ίσως αποτελεί τη λύση στο αίνιγμα της μακράς Covid, των συμπτωμάτων του κορονοϊού που εμμένουν επί μήνες μετά την ανάρρωση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid, παράγουν περίπου τη μισή ποσότητα κορτιζόλης από τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Η ακριβής σύνδεση της κορτιζόλης και της μακράς Covid δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά τα ευρήματα του Yale θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο τι προκαλεί τη μυστηριώδη ασθένεια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 8% των ενήλικων Αμερικανών πάσχουν από μια μορφή μακράς Covid.

Είναι αδύνατο να απαντηθεί το ερώτημα πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει κάποιος μακρά Covid, λόγω υποαναφοράς κρουσμάτων μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 215 άτομα.

Από αυτούς, οι 99 είχαν μακροχρόνια Covid, οι 40 δεν είχαν μολυνθεί από Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι 76 ανάρρωσαν από τον ιό χωρίς μακροχρόνιες επιπλοκές.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που ανέφεραν όσοι έπασχαν από μακρά Covid, ήταν η «ομίχλη εγκεφάλου» ή Brain Fog (σύγχυση και μειωμένη πνευματική διαύγεια), κόπωση και προβλήματα του νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος. Ενεργοποιείται στα επινεφρίδια και μεταφέρεται σε όλο το σώμα.

Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα είναι υψηλά, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε εγρήγορση, προκαλώντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως «στρες».

Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και άλλες παρόμοιες παθήσεις. Η κόπωση είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα της μακράς Covid.

Οι ερευνητές του Yale αναφέρουν ότι κάποιοι πάσχοντες από μακρά Covid που έλαβαν θεραπεία αύξησης των επιπέδων κορτιζόλης έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης.

Μετά την επιβεβαίωση της σύνδεσης της κορτιζόλης με την μακρά Covid, oι επιστήμονες στρέφουν το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη θεραπειών και την εύρεση του μηχανισμού που οδηγεί την ορμόνη στη δημιουργία του προβλήματος.

Πηγή: Mail Online

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved