Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κατσαρόλες και τηγάνια συνδέονται με καρκίνο του ήπατος
Αν και ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους, αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα. Τώρα, η πρώτη μελέτη του είδους της έχει αποδείξει μια σχέση μεταξύ αυτών και του καρκίνου του ήπατος.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τακτική έκθεση σε μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία ειδών οικιακής χρήσης, όπως κατσαρόλες και τηγάνια, συνδέεται με την αύξηση των ποσοστών καρκίνου.
Μια νέα μελέτη που εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του ήπατος και της παρουσίας αυτών των χημικών ουσιών στους ανθρώπους διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης ήταν εκατοντάδες φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν τελικά την ασθένεια.
Τι είναι τα PFAS
Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα 4.700 χημικών ουσιών που μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, καθώς οι ουσίες μέσα στις χημικές ουσίες διασπώνται πολύ αργά και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, και αυτή η διαδικασία συμβαίνει επίσης στο ανθρώπινο σώμα.
Τα PFAS, που χρησιμοποιούνται σε πολλά καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο αίμα ανθρώπων που εργάζονταν με αυτές τις χημικές ουσίες τη δεκαετία του 1970. Στη δεκαετία του 1990 βρέθηκαν στο αίμα ανθρώπων που δεν εργάζονταν με χημικά, γεγονός που οδήγησε σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.
Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν καταργήσει σταδιακά τη χρήση υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) και 1-οκτανοσουλφονικού οξέος (PFAS), αλλά επειδή είναι μακράς διάρκειας, τα PFAS βρίσκονται στο πόσιμο νερό, σε πολλά προϊόντα διατροφής και στο αίμα περισσότερων από το 98% των ενηλίκων των ΗΠΑ.
Η νέα μελέτη που παρακολουθεί σχετικούς καρκίνους
Μια ερευνητική ομάδα στο Krelated eck School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα δείγματα που συλλέχθηκαν ως μέρος μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, μιας συνεργασίας μεταξύ του Keck και του Πανεπιστημίου της Χαβάης που ονομάζεται Multiethnic Cohort Study.
Η εν λόγω ομάδα ακολούθησε περισσότερους από 200.000 κατοίκους του Λος Άντζελες και της Χαβάης για να ελέγξει εάν ανέπτυξαν καρκίνο ή/και άλλες ασθένειες.
Αυτή η δεξαμενή δειγμάτων ανθρώπινου αίματος και ιστών επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να βρει 50 συμμετέχοντες που τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος, να αξιολογήσει δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και να συγκρίνει 50 άτομα που δεν εμφάνισαν καρκίνο κατά την ίδια μελέτη.
Η Veronica Wendy Stevan, PhD, καθηγήτρια και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck δηλώνει ότι ένας λόγος που έχουν γίνει λίγες μελέτες σε ανθρώπους είναι ότι χρειάζονται τα σωστά δείγματα. Προκειμένου να ελεγχθεί εάν η περιβαλλοντική έκθεση είναι παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου ενός ατόμου, απαιτούνται δείγματα αίματος και ιστών αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση, προκειμένου να παρακολουθηθεί η εξέλιξη της νόσου.
Οι ερευνητές βρήκαν διάφορους τύπους PFAS στα δείγματα αίματος που λήφθηκαν πριν ένας συμμετέχων αναπτύξει καρκίνο του ήπατος.
Οι ουσίες PFAS συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος;
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ισχυρότερη σχέση ήταν μεταξύ των ουσιών PFAS και του καρκίνου του ήπατος και ότι τα άτομα στο κορυφαίο 10% της έκθεσης σε PFAS είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα.
Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε επίσης να δείξει τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το PFAS άλλαξε τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Η αξιολόγησή τους στα δείγματα βρήκε στοιχεία ότι το PFAS φαίνεται να μεταβάλλει τη φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού της γλυκόζης, το μεταβολισμό των χολικών οξέων και το μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας στο ήπαρ.
Η διαταραχή των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση περισσότερου λίπους [στο ήπαρ], μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Υπάρχει μια δραματική και ανεξήγητη αύξηση αυτής της ασθένειας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι ανησυχητικό γιατί τα άτομα με αυτήν έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λιπώδης ηπατική νόσος αναμένεται να επηρεάσει το 30% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ έως το 2030.