ΥΓΕΙΑ

Ο συχνός μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με την κακή υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη δείχνει πώς ο τακτός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σάς θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως επειδή πολλοί άνθρωποι που παίρνουν αυτόν τον φαινομενικά αθώο υπνάκο μπορεί να τον χρειάζονται καθώς δεν κοιμούνται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ο μεσημεριανός ύπνος σε κάποιους ανθρώπους είναι αναγκαίος καθώς τους ξεκουράζει, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που συχνά κοιμούνται εκείνες τις ώρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή να πάθουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, στο περιοδικό της American Heart Association, είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τόσο την ανάλυση παρατήρησης των συμμετεχόντων για μια σημαντική χρονική περίοδο όσο και τη μεντελική τυχαιοποίηση η οποία ενισχύει την εγκυρότητα της ανάλυσης, για να διερευνήσει εάν ο συχνός ύπνος συσχετίστηκε με υψηλή αρτηριακή πίεση και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ειδικός στον ύπνο Michael Grandner, συν-συγγραφέας στο τμήμα της καρδιαγγειακής υγείας του AHA, δήλωσε ότι η μελέτη απηχεί προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι ο συχνός ύπνος κατά τις μεσημεριανές ώρες φαίνεται να ελλοχεύει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και ο ύπνος κατά της μεσημβρινές ώρες δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια τον χρειάζονται καθώς δεν κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα».

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 358.451 συμμετέχοντες χωρίς υπέρταση ή εγκεφαλικό επεισόδιο από την UK Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων που παρακολούθησε τους εν λόγω ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006 έως το 2010. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους συμμετέχοντες, αναλύθηκε η σχέση μεταξύ του ύπνου και των αναφορών για την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, με μέση αναφορά παρακολούθησης περίπου τα 11 έτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν στα πλαίσια συνέντευξής τους απαντώντας στις ερωτήσεις «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές» ή «συνήθως».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ανέφεραν ότι δεν κοιμήθηκαν ποτέ το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες που συνήθως κοιμούνται είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 24% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 60 ετών που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν το έκαναν ποτέ. Μετά την ηλικία των 60 ετών, ο συνηθισμένος ύπνος συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν κοιμήθηκαν ποτέ.

Ποιοι κοιμούνται περισσότερο το μεσημέρι;

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων που κοιμούνται συστηματικά το μεσημέρι είναι άνδρες καπνιστές με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος. Οι συγκεκριμένοι κατανάλωναν τακτικά αλκοόλ, έπασχαν από αϋπνία ενώ ροχάλιζαν την νύχτα. Η υψηλότερη συχνότητα ύπνου σχετιζόταν επίσης με τη γενετική τους τάση για υψηλό κίνδυνο αρτηριακής πίεσης.

Αυτά τα ευρήματα ήταν αξιόπιστα ακόμη και αφού οι ερευνητές απέκλεισαν άτομα υψηλού κινδύνου για υπέρταση, όπως εκείνα με διαβήτη τύπου 2, υπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαταραχές ύπνου καθώς εργαζόντουσαν σε νυχτερινή βάρδια.

Αξιοσημείωτοι περιορισμοί στη μελέτη είναι ότι οι ερευνητές συνέλεξαν μόνο τη συχνότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη διάρκειά του, οπότε δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς ή αν η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ή τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η συχνότητα του ύπνου δεν συμπεριλάμβανε αντικειμενικές μετρήσεις.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν έναν καθημερινό μεσημεριανό ύπνο», δήλωσε ο καθηγητής E. Wang, πρόεδρος του Τμήματος Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Xiangya Central South University.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved