ΥΓΕΙΑ

Το αίμα είναι πιο παχύρρευστο από το νερό και μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 με υψηλό ιξώδες αίματος είχαν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από τους ασθενείς με χαμηλό ιξώδες αίματος.

Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 18/7 στο «The Journal of the American College of Cardiology» διατείνεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 με υψηλό εκτιμώμενο ιξώδες αίματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Το ιξώδες του αίματος είναι ένα μέτρο της αντίστασης του αίματος στη ροή, επίσης γνωστό ως πάχος αίματος ή λεπτότητα. Το υψηλό ιξώδες είναι «παχύτερο» αίμα ενώ το χαμηλό ιξώδες είναι λεπτότερο. Το υψηλό ιξώδες του αίματος επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να παίρνει γρήγορα και αποτελεσματικά αίμα σε μικρά αγγεία και συσχετίζεται άμεσα με θρόμβους αίματος.

Αυτή η μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σχέση του ιξώδους του αίματος με τους θανάτους από COVID-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID-19 με υψηλό ιξώδες αίματος είχαν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από τους ασθενείς με χαμηλό ιξώδες αίματος.

Οι επιπτώσεις στη μελλοντική θεραπεία της covid-19

Όταν οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο, οι γιατροί μετρούν και παρακολουθούν διάφορες πρωτεΐνες στο αίμα, αλλά σπάνια σκέφτονται να αξιολογήσουν άμεσα το ιξώδες του αίματος και να το χρησιμοποιήσουν ως μέτρηση για τη θεραπεία.

Τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη θα μπορούσαν να επηρεάσουν περισσότερα νοσοκομεία για να προσθέσουν ιξώδες αίματος σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία και εργαστηριακές μορφές, βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης για τους ασθενείς με COVID-19.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία του ελέγχου του ιξώδους του αίματος σε ασθενείς με COVID-19 κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της καλύτερης πορείας θεραπείας για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο και να βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων», λέει ο Δρ. Rosenson, συγγραφέας της μελέτης, ενώ συνέχισε λέγοντας «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε τις επιδράσεις της θεραπευτικής ηπαρίνης για να μειώσουμε τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια οξέων λοιμώξεων COVID-19, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό όσους έχουν υψηλό ιξώδες αίματος».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved