ΥΓΕΙΑ

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιγεννητικής νοσηρότητας

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με έως τo 25% των γυναικών να θεωρούνται ιατρικά παχύσαρκες και πολλές περισσότερες υπέρβαρες.

Ταυτόχρονα, η μέση ηλικία των γυναικών που αποκτούν πρώτη φορά παιδί έχει ανέβει από τα 32 στα 34 έτη.

Η μεγάλη ηλικία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας, υπέρτασης κύησης και προεκλαμψίας. Ανάλογες επιπλοκές προκαλεί και το υπερβολικό βάρος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 750.000 γεννήσεις στη Σκωτία για 14 χρόνια.

Οι γυναίκες που είχαν μεγαλύτερη ηλικία, ήταν υπέρβαρες ή έκαναν καισαρική τομή, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν, ενώ ήταν έγκυες.

Οι γυναίκες αυτές είχαν έως και 52% περισσότερες πιθανότητες σοβαρής περιγεννητικής νοσηρότητας, η οποία περιλάμβανε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως σήψη, έμφραγμα και εκλαμψία, μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα, η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στην 20η εβδομάδα της κύησης και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της λοχείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Nazir Lone, εντατικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι η αύξηση των παραγόντων που θέτουν τις έγκυες σε κίνδυνο σοβαρής νοσηρότητας, θα αυξήσει τις απαιτήσεις των μονάδων μητρότητας και επείγουσας φροντίδας.

«Ο αυξανόμενος επιπολασμός αυτών των παραγόντων στις μητέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να καθυστερήσει τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας και να αυξήσει την ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μητέρες ηλικίας 40 ετών και άνω, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τις έγκυες γυναίκες 25-30 ετών.

Οι μέλλουσες μητέρες που πλησίαζαν τα 40, διέτρεχαν επίσης κίνδυνο, καθώς είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ιατρικά επείγουσα κατάσταση συγκριτικά με τις νεότερες μητέρες.

Οι σοβαρά παχύσαρκες έγκυες, με δείκτη μάζας σώματος 40 ή μεγαλύτερο, είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο επείγουσας ιατρικής ανάγκης από εκείνες με υγιές βάρος.

Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες με ΔΜΣ 30 έως 40 είχαν μικρότερο, αλλά σημαντικά αυξημένο -κατά 13%- κίνδυνο συγκριτικά με τις πιο αδύνατες γυναίκες.

Η προηγούμενη γέννα με καισαρική τομή συνδέθηκε με 52% περισσότερες πιθανότητες σοβαρής μητρικής νοσηρότητας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν κάνει καισαρική.

Οι καισαρικές τομές έχουν συνδεθεί με κίνδυνο μόλυνσης, θρόμβωσης, αιμορραγίας και βλάβης σε κοντινά όργανα όπως η κύστη και τα νεφρά.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι μητέρες άνω των 35 ετών, είναι πιο πιθανό να υποστούν σοβαρές επιπλοκές από την καισαρική τομή.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου είναι οι πολύδυμες κυήσεις, δίδυμα ή τρίδυμα, με αυτές τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν 2,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επείγουσας κατάστασης.

Οι μέλλουσες μητέρες με πρόβλημα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, είχαν δηλαδή τετραπλάσιες πιθανότητες περιγεννητικής νοσηρότητας.

Ο Δρ. Lone και οι συνεργάτες του ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που μπορούν να προληφθούν, όπως η παχυσαρκία.

Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν πώς το ποσοστό των εγκύων γυναικών που ήταν παχύσαρκες έφτασε στο 26% το 2021, από 20% μια δεκαετία πριν.

Ο Δρ. Λόουν είπε ότι οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής περιγεννητικής νοσηρότητας.

Υπογραμμίζουν ότι αυτό είναι κρίσιμο, καθώς, εκτός του ότι υπέφεραν από την ίδια την επείγουσα ιατρική κατάσταση, οι έγκυες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιγένειας και θανάτου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Anesthesia.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved