2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού των νεφρών κατά 23%
Οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις της πρόσληψης καφέ στον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ μειώνει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.
Ο καφές περιέχει πολλές ευεργετικές ενώσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, των τερπενίων και του χλωρογενικού οξέος.
Μελέτες δείχνουν ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών διαταραχών, του διαβήτη και της νόσου του Πάρκινσον.
Η καφεΐνη, η πιο συχνά μελετημένη ένωση στον καφέ, ασκεί θετικές επιδράσεις στη λειτουργία των νεφρών και η καθημερινή κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.
Αν και άλλες ενώσεις στον καφέ είναι λιγότερο μελετημένες, ενώσεις όπως το χλωρογενικό οξύ και η τριγωνελλίνη είναι γνωστό ότι μειώνουν τη γενικευμένη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Η γνώση περισσότερων δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα νεφρά θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιατρικούς επιστήμονες να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου των ανθρώπων να αναπτύξουν προοδευτική νεφρική νόσο.
Πρόσφατα, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην οξεία νεφρική βλάβη.
Η οξεία νεφρική βλάβη αντιπροσωπεύει ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας με περίπου το 0,25% του γενικού πληθυσμού να νοσεί, η οποία αυξάνεται στο 18% μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύονται ετησίως.
Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης και η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Kidney International Reports.
Η πιο ευεργετική ποσότητα καφέ
Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.207 ενήλικες ηλικίας 45 - 64 ετών από τη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων κατά την πρώτη τους επίσκεψη μέσω ερωτηματολογίου.
Συνολικά, τα πορίσματα είχαν ως εξής:
- Το 27% δεν ήπιε ποτέ καφέ
- Το 14% έπινε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα
- 19% έπινε 1 φλιτζάνι την ημέρα
- 23% έπινε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα
- Το 17% έπινε περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα
Για να ορίσουν τον οξύ τραυματισμό των νεφρών, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός κώδικα διεθνούς ταξινόμησης ασθενειών που υποδεικνύει την οξεία νεφρική βλάβη σε μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 24 ετών. Σημείωσαν 1.694 περιπτώσεις περιστατικών οξείας νεφρικής βλάβης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας νεφρικής βλάβης σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της οξείας νεφρικής βλάβης και της πρόσληψης καφέ, με εκείνους που καταναλώνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.
Τα προστατευτικά αποτελέσματα του καφέ
Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να εξηγήσει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του καφέ για οξεία νεφρική βλάβη, ο Δρ. Matthew Weir, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι η μελέτη δεν προσέφερε ενδείξεις.
«[Οι ερευνητές] παρέχουν θεωρίες, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με την αναδρομική ανασκόπηση δεδομένων, τα οποία μπορεί να μπερδέψουν τους μελετητές και να περιορίσουν την εγκυρότητα των πορισμάτων. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ενδείξεις βλάβης», δήλωσε ο Δρ. Weir.
Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα βιοδραστικών ενώσεων στον καφέ που βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου στα νεφρά.
Η Δρ. Kalie L. Tommerdahl, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και ο Δρ. Chirag Rohit Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι οποίοι ήταν και οι δύο συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν στο Medical News Today ότι διεξήγαγαν μια συνοδευτική μελέτη για να κατανοήσουν περαιτέρω τους πιθανούς μηχανισμούς.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να αξιολογήσουν περαιτέρω τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε μεγαλύτερες μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.
Τι συμβαίνει με άλλα καφεϊνούχα ποτά;
Ο Δρ. Weir σημείωσε ότι η μελέτη είχε πολλούς περιορισμούς που οι συγγραφείς εξήγησαν εύκολα στην εργασία τους.
Όταν ρωτήθηκαν γι' αυτούς τους περιορισμούς, οι Δρ. Tommerdahl και Δρ. Parikh είπαν ότι ο κύριος περιορισμός ήταν ότι χρησιμοποίησαν «ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων που βασίστηκε στην ανάμνηση των συμμετεχόντων και όχι στην άμεση μέτρηση για την αξιολόγηση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης καφέ».
«Τα πρόσθετα καφέ όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και να δικαιολογήσουν περαιτέρω διερεύνηση», πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Επισήμαναν, επίσης, ότι άλλα ποτά μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
«Επιπλέον, η κατανάλωση άλλων καφεϊνούχων ποτών όπως το τσάι κόλα θα πρέπει επίσης να θεωρούνται πιθανοί παράγοντες σύγχυσης.