ΥΓΕΙΑ

Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για την υγεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά διατροφικών προτύπων με εναλλασσόμενες περιόδους νηστείας, δηλαδή αποχής από το φαγητό, και κατανάλωσης φαγητού.

Οι κύριοι τύποι διαλειμματικής νηστείας είναι οι εξής:

5:2: Αυτό το πρωτόκολλο περιλαμβάνει νηστεία για δύο μη συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας και κανονική διατροφή τις άλλες πέντε.

Νηστεία μέρα παρά μέρα: Οι ημέρες νηστείας εναλλάσσονται με μέρες κανονικής κατανάλωσης φαγητού.

Xρονικά περιορισμένη διατροφή: Η κατανάλωση φαγητού γίνεται σε διάστημα 4–12 ωρών, ενώ τις άλλες 12-20 το άτομο νηστεύει.

Το μοτίβο 16:8, το να τρώει δηλαδή κανείς στη διάρκεια ενός οκταώρου και να νηστεύει τις άλλες 16 ώρες, είναι ο πιο δημοφιλής τύπος της χρονικά περιορισμένης διατροφής.

Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία και τη χρονικά περιορισμένη διατροφή εξετάζει τον αντίκτυπο της νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό, το κοινώς λεγόμενο βιολογικό ρολόι που αφορά τον 24ωρο κύκλο του μεταβολισμού, του ελέγχου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, της αρτηριακής πίεσης, της ρύθμισης της διάθεσης και της ορμονικής ισορροπίας.

Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζεται από το φως και το σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις διατροφικές συμπεριφορές και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποστηρίζει ότι το φαγητό για μεγάλες περιόδους μέσα στην ημέρα, από 12 έως 15 ώρες, μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2.

Πολλά από τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας αποδίδονται στην αποχή από το φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες, αν και ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να απαιτούνται τουλάχιστον 16 ώρες νηστείας.

Γενικά, κατά τη διάρκεια της νηστείας τα αποθέματα γλυκογόνου του ήπατος εξαντλούνται, οι συνολικές μεταβολικές διεργασίες μεταβάλλονται και παρατηρούνται θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Δείτε κάποια από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας:

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν θετικές αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης.

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή».

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Πειραματική έρευνα σε ενήλικες άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτική προσέγγιση που θα μειώσει την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη.

Αλλαγές στη σύσταση του σώματος

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος και τη σύνθεση του σώματος έχουν μελετηθεί εκτενώς.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία για 8 εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους από 3-7% του σωματικού βάρους, αλλά και απώλεια λίπους.

Το μοτίβο 14:10 -φαγητό στη διάρκεια 10 ωρών και νηστεία για 14 ώρες- μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της περιμέτρου της μέσης, του ποσοστού σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους.

Μπορεί έτσι να συμβάλει στην πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Ανασκόπηση του 2015 για 2.650 ενήλικες γυναίκες έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων τα βράδια και η νηστεία για μεγαλύτερες περιόδους τη νύχτα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Έρευνα παρατήρησης διάρκειας 16 ετών που συμπεριέλαβε 26.092 ενήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι η μείωση του φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Άλλοι τομείς υγείας στους οποίους διερευνάται η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνουν τη μακροζωία και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Πηγή: Medical News Today

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved