ΥΓΕΙΑ

Δουλειά γραφείου: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Όσοι κάνουν δουλειά γραφείου είναι πιο επιρρεπείς σε εμφράγματα και εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και δεκαετίες για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής και τις επιπτώσεις της σε όργανα, όπως η καρδιά.

Νέα έρευνα, η οποία παρακολούθησε 100.000 ενήλικες για πάνω από μια δεκαετία, εγείρει ανησυχίες για όσους κάνουν δουλειά γραφείου.

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάθονται οκτώ ώρες την ημέρα, όπως οι υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται 9-5, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Είχαν επίσης 49% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν μόνο τον μισό χρόνο.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η μείωση του χρόνου καθιστικής στάσης και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να έχουν οφέλη ανάλογα με αυτά της διακοπής του καπνίσματος.

Οι ακαδημαϊκοί της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και του Peking Union Medical College ανέλυσαν δεδομένα για 105.677 ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες από 21 χώρες είχαν μέσο όρο ηλικίας 50 ετών και ρωτήθηκαν για το πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθισμένοι σε εβδομαδιαία βάση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα αρχεία υγείας τους για τα επόμενα 11 χρόνια.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, καταγράφηκαν πάνω από 6.200 θάνατοι.

Σημειώθηκαν επίσης 2.300 εμφράγματα, 3.000 εγκεφαλικά και 700 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας — αν και δεν ήταν όλες θανατηφόρες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με τον χρόνο που δήλωσαν ότι κάθονταν.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να διερευνήσουν τις τάσεις.

Διαπίστωσαν ότι η άσκηση σε εβδομαδιαία βάση βοήθησε στη μείωση των κινδύνων από την υπερβολική καθιστική ζωή.

Εκείνοι που έκαναν την περισσότερη άσκηση -12,5 ώρες την εβδομάδα- είχαν μόνο 17% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Όσοι έκαναν τη λιγότερη άσκηση -2,5 ώρες την εβδομάδα- είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν ωστόσο, ότι ακόμη και οι πιο δραστήριοι από αυτούς που κάθονταν πολλές ώρες, είχαν ανάλογο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής νόσου με εκείνους που κάθονται λιγότερο.

Υπολόγισαν επίσης ότι το 8,8% των θανάτων και το 5,8% των περιπτώσεων καρδιοπάθειας που καταγράφηκαν κατά την περίοδο της μελέτης οφείλονταν στο συνδυασμό του υπερβολικού χρόνου καθιστικής ζωής και της σωματικής αδράνειας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Wei Li υπογράμμισε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάθονται τόσο πολύ και να είναι πιο δραστήριοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας) οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, όπως τρέξιμο.

Θα πρέπει επίσης να κάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις ευθύνονται για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 160.000 ετησίως, που ισοδυναμεί με ένα θάνατο κάθε τρία λεπτά.

Στις ΗΠΑ η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς - σκοτώνει 659.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, περίπου έναν κάθε 36 δευτερόλεπτα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Cardiology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved