ΥΓΕΙΑ

12 συμπτώματα - καμπανάκι που υποδηλώνουν διατροφική διαταραχή και δεν πρέπει να αγνοείτε

Ανησυχείτε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να κινδυνεύει από ανορεξία ή βουλιμία; Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το πρόβλημα προκειμένου να προσπαθήσετε να το βοηθήσετε προτού να είναι αργά. 

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές από ό, τι νομίζετε. Η Lady Gaga, ο Zayn Malik και η Demi Lovato είναι μόνο μερικές γνωστές διασημότητες που έχουν αντιμετωπίσει μια διατροφική διαταραχή.

Ορισμένα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής είναι προφανή: δραματική απώλεια βάρους, άρνηση φαγητού και εμετός στο μπάνιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά τα γεύματα. Αλλά η ανορεξία, η βουλιμία και γενικότερα οι διατροφικές διαταραχές αποκαλύπτονται επίσης και με άλλα σημάδια τα οποία αν κάποιος τα εντοπίσει νωρίς μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας βρίσκεται σε κίνδυνο; Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εντοπισμού, δεδομένου ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. (Οι διατροφικές διαταραχές, που κάποτε συνδέονταν σχεδόν αποκλειστικά με έφηβες κοπέλες, αναγνωρίζονται πλέον συχνότερα σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες.) Τούτου λεχθέντος, τα συμπτώματα που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε μια διατροφική διαταραχή εν τη γενέσει.

Κακή εικόνα σώματος

Οι αρνητικές ή εμμονικές σκέψεις σχετικά με την εικόνα του σώματος είναι ένας βασικός παράγοντας σε όλες τις διατροφικές διαταραχές και οι εν λόγω σκέψεις μπορεί να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση της ασθένειας. Τα προειδοποιητικά σημάδια της κακής εικόνας του σώματος περιλαμβάνουν αρνητικό σχολιασμό για την εμφάνιση («Είμαι τόσο χοντρός», «Δεν έχω αυτοέλεγχο») και ο πάσχον ή η πάσχουσα παρερμηνεύουν τα σχόλια άλλων ανθρώπων. «Σχόλια όπως, «Φαίνεστε ωραία» μπορούν να ερμηνευτούν ως «Φαίνεστε χοντρή». Αυτή η ανασφάλεια για την εικόνα του σώματος, επιδεινώνεται όταν τα νεαρά κορίτσια συγκρίνονται με εξιδανικευμένες φιγούρες όπως πριγκίπισσες της Disney και οι αποστεωμένες ηθοποιοί.

Υπερβολική άσκηση

Η υπερβολική προπόνηση -μερικές φορές αναφέρεται ως «ανορεξία άσκησης»- και μπορεί να συμβαδίζει με τη διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, ο ορισμός της «υπερβολικής» άσκησης μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά όταν πρόκειται για αθλητές ή πολύ δραστήριους νέους.

Ο φόβος του φαγητού μπροστά στο κοινό

Το φαγητό μπορεί να προκαλέσει τεράστιο άγχος για κάποιον με διατροφική διαταραχή. Αν και το να μην θέλετε να τρώτε γύρω από άλλους ανθρώπους είναι ένα χαρακτηριστικό της ανορεξίας, μπορεί να συμβεί με όλες τις διατροφικές διαταραχές. Επίσης οι άνθρωποι με διατροφική διαταραχή συνήθως τρώνε πολύ μικρές ποσότητες όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, και στη συνέχεια θα φάνε πολύ όντας μόνοι γεμίζοντας στη συνέχεια με ενοχές και αίσθημα αηδίας για τον εαυτό τους.

Ανάπτυξη λεπτών τριχών στο σώμα

Οι άνθρωποι που στερούν το σώμα τους από τη διατροφή για μεγάλες χρονικές περιόδους συχνά αναπτύσσουν μαλακές τρίχες στο σώμα – μοιάζει με μια λεπτή μεμβράνη γούνας - στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος. Στην πραγματικότητα είναι ένα σύμπτωμα της πείνας και μια προσπάθεια του σώματος να κρατηθεί ζεστό.

Μαγείρεμα περίτεχνων γευμάτων για άλλους

Αν και τα άτομα με ανορεξία μπορεί να αρνηθούν οι ίδιοι να φάνε φαγητό, είναι συχνά πρόθυμοι να δουν άλλους να τρώνε, ενώ τους αρέσει να προετοιμάζουν περίτεχνα γεύματα για φίλους και την οικογένειά τους.

Ξηρό δέρμα

Η ξηρή επιδερμίδα που προέρχεται από αφυδάτωση, μερικές φορές σηματοδοτεί συνεχιζόμενη ανορεξία ή βουλιμία. Η συχνή χρήση καθαρτικών και διουρητικών που αρκετά άτομα με προβλήματα διατροφικών διαταραχών καταναλώνουν μπορούν να αφυδατώνουν πολύ σοβαρά τον οργανισμό. Το ξηρό δέρμα δεν είναι το μόνο σημάδι αφυδάτωσης σε άτομα με διατροφικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ξηροστομία, το πρόσωπο να αποκτήσει γωνίες καθώς χάνεται το λίπος από τα μάγουλα, να μεγαλώσουν πολύ τα μάτια και να υπάρχουν σοβαρές ανισορροπίες στους ηλεκτρολύτες.

Αίσθημα ψύχους

Η αίσθηση του κρύου είναι αποτέλεσμα υποσιτισμού και χαμηλού σωματικού λίπους, ενώ συνδέεται συχνότερα με την ανορεξία παρά με βουλιμία ή διατροφική διαταραχή. Συχνά τα άτομα αυτά παραπονιούνται ότι κάνει κρύο ή φορούν πουλόβερ και άλλα βαριά ρούχα ακόμη και με ήπιο καιρό.

Το σωματικό λίπος αποθηκεύει ενέργεια και βοηθά το σώμα να αντέξει το κρύο. Τα άτομα με πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορούν να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν υποθερμία.

Πρησμένα μάγουλα

Το οίδημα κατά μήκος της σιαγόνας σχετίζεται κυρίως με βουλιμία, αλλά μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή. Τα πρησμένα μάγουλα είναι αποτέλεσμα πρησμένου σιελογόνου αδένα (παρωτιδίων αδένων). Το πρήξιμο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ασθένειας και εξαρτάται από το άτομο και πόσο συχνά κάνει εμετό.

Εμμονή με «ασφαλή» τρόφιμα

Η ανησυχία για τα τρόφιμα που θεωρούνται «ασφαλή» ή «υγιεινά» είναι το σήμα κατατεθέν μιας κατάστασης που έχει γίνει γνωστή ως ορθορεξία. Αν και τα άτομα με ορθορεξία τείνουν να επικεντρώνονται στην ποιότητα των τροφίμων και τα άτομα με ανορεξία τείνουν να επικεντρώνονται στην ποσότητα και στις δύο περιπτώσεις η ανησυχία είναι κοινή. Μερικοί άνθρωποι με ανορεξία, για παράδειγμα, έχουν μια πολύ περιορισμένη διατροφή και προτιμούν να τρώνε τα ίδια τρόφιμα ξανά και ξανά.

Καταναγκαστικές συμπεριφορές

Καταναγκαστικές συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) μπορούν επίσης να εμφανιστούν με διάφορες διατροφικές διαταραχές. Τα άτομα αυτά τρώνε πάρα πολύ μικρές μπουκιές, σπρώχνουν το φαγητό τους περιμετρικά του πιάτου ή ανακατεύουν το φαγητό μέσα στο πιάτο δίνοντας την αίσθηση ότι τρώνε όλο τους το φαγητό.

Παράξενοι συνδυασμοί τροφίμων

Οι πάσχοντες από διατροφική διαταραχή μπορεί να κάνουν περίεργους συνδιασμούς τροφών. Επί παραδείγματι να τρώνε πουρέ πατάτας με μπισκότα ή πατατάκια τσιπς με λεμόνι.

Αμηνόρροια

Η διακοπή της περιόδου όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους είναι συνήθης.

Εν κατακλείδι, η ακριβής αιτία της νευρογενούς ανορεξίας είναι άγνωστη. Όπως και με άλλες ασθένειες, ένας συνδυασμός των βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να παίξουν ρόλο. Ωστόσο, όσο γρηγορότερα εντοπίσουμε πως ένα αγαπημένο μας πρόσωπο παρουσιάζει έστω και ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Αν η κατάσταση έχει ξεφύγει λόγω της ψυχογενούς ανορεξίας, μπορεί να χρειαστεί συχνή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων, του επιπέδου ενυδάτωσης και των ηλεκτρολυτών του πάσχοντος. Να σημειωθεί πως σε σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι με ανορεξία μπορεί αρχικά να χρειαστούν υποχρεωτική σίτιση με ρινογαστρικό σωλήνα προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσιολογικό βάρος. Επίσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει προκειμένου ο πάσχον/ πάσχουσα να αλλάξει συμπεριφορά και σκέψεις που συμβάλλουν στην ανορεξία.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved