ΥΓΕΙΑ

Ξηροφθαλμία: Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες οφθαλμικές σταγόνες, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους

Όλες οι οφθαλμικές σταγόνες δεν είναι ίδιες, ούτε ανακουφίζουν όλες τις περιπτώσεις ξηροφθαλμίας. Επομένως, είναι καλό πριν συμβουλευτείτε έναν φαρμακοποιό να έχετε και εσείς μια σφαιρική γνώση.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι ένα κοινό και συχνά χρόνιο πρόβλημα, ειδικά για τους ηλικιωμένους ενήλικες, λέει ο Δρ. Reynolds. Ωστόσο, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Εκτιμάται ότι 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με νόσο ξηροφθαλμίας, αν και ο πραγματικός αριθμός με συμπτώματα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με άρθρο του 2019 στους Ophthalmology Times. Μπορείτε, επίσης, να έχετε ξηροφθαλμία στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Η ξηροφθαλμία προκύπτει όπως λέει και η ιατρική ορολογία όταν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή αρκετά ποιοτικά δάκρυα προκειμένου οι οφθαλμοί να είναι ενυδατωμένοι. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί την αίσθηση του τραβήγματος των ματιών, προκαλείται ευαισθησία στο φως και θολή όραση ενώ ο πάσχον αισθάνεται έντονη ενόχληση ειδικά αν φοράει γυαλιά ή εργάζεται πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Πολλοί άνθρωποι με ξηροφθαλμία μπορούν να βρουν ανακούφιση από τις οφθαλμικές σταγόνες που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, αλλά συχνά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατάλληλες για την περίπτωσή μας.

Τι προκαλεί το σύνδρομο ξηροφθαλμίας;

Η ξηροφθαλμία είναι μια εξαιρετικά κοινή πάθηση και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης της ελλιπούς λίπανσης των ματιών.

Οι παράγοντες που προκαλούν τη ξηφοφθαλμία

  • Ηλικία: Τα ξηρά μάτια αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Η πλειοψηφία των ατόμων άνω των 65 ετών παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Και είναι πιο πιθανό να έχετε ξηροφθαλμία εάν είστε 50 ετών και άνω.
  • Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν ξηροφθαλμία λόγω ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα- συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινικών, των αποσυμφορητικών, των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και των αντικαταθλιπτικών – μπορούν να μειώσουν την παραγωγή δακρύων και να αυξήσουν την πιθανότητα ξηροφθαλμίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
  • Ιατρικές παθήσεις: Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη και προβλήματα θυρεοειδούς είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Η φλεγμονή των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα), η φλεγμονή των επιφανειών του ματιού και η εσωτερική ή εξωτερική στροφή των βλεφάρων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.
  • Περιβαλλοντικές συνθήκες: Η έκθεση στον καπνό, τον άνεμο και το ξηρό ζεστό κλίμα μπορεί να εξατμιστεί τα δάκρυα και να προκαλέσει συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
  • Όταν τα βλέφαρα δεν ανοιγοκλείνουν συχνά: Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν είστε μπροστά από έναν υπολογιστή για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Διατροφικές συνήθειες: Οι άνθρωποι που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη Α (που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως καρότα, μπρόκολο και συκώτι) ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται σε ψάρια, καρύδια και φυτικά έλαια) είναι πιο πιθανό να έχουν ξηροφθαλμία.
  • Φακοί επαφής: Η μακροχρόνια χρήση επαφών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία.
  • Διαθλαστικές οφθαλμικές επεμβάσεις: Οι διαδικασίες για τη βελτίωση της όρασής σας, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης LASIK, PRK και καταρράκτη, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή δακρύων και να συμβάλουν στην ξηροφθαλμία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων

Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά OTC φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διαχείριση της ξηροφθαλμίας.

Τούτου λεχθέντος, η ακατάλληλη χρήση ή η υπερβολική χρήση σταγόνων μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει το πρόβλημα των ματιών, εξηγεί ο οφθαλμίατρος Δρ. Reynolds. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες ενός οφθαλμιάτρου ή ενός φαρμακοποιού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο τύπος της οφθαλμικής σταγόνας που είναι κατάλληλος για εσάς θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και την αιτία της ξηροφθαλμίας σας (η σοβαρή ξηροφθαλμία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες, ενώ πιο ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις μπορεί να ιανθούν με OTC σταγόνες). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εάν έχετε ξηροφθαλμία, είναι καλύτερο να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν οφθαλμίατρο ο οποίος θα σας εξετάσει και θα συνταγογραφήσει αυτές που είναι πιο αποτελεσματικές για την περίπτωσή σας.

Ενώ ο τύπος της οφθαλμικής σταγόνας που θα χρειαστείτε βασίζεται στις δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες, υπάρχει ένας τύπος οφθαλμικής σταγόνας που οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται σε όλους νοσούν με ξηροφθαλμία. Συγκεκριμένα πρέπει να αποφεύγονται οι οφθαλμικές σταγόνες που υπόσχονται να καθαρίσουν τα κόκκινα και κουρασμένα μάτια. Αυτό το είδος των σταγόνων περιορίζουν το αίμα των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια σας έτσι ώστε να φαίνονται λευκά, αναφέρει ο Tom Cruse, OD, οπτομέτρης με την Insight Vision Group στο Ντένβερ και διευθυντής στο Κολέγιο Οπτομετρίας του Ιλινόις. Δυστυχώς αυτό το είδος των σταγόνων δεν είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία των ξηροφθαλμών.

Οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά έναντι αυτών χωρίς συντηρητικά

Οι οφθαλμικές σταγόνες συνήθως έρχονται σε δύο σκευάσματα: αυτές που εμπεριέχουν συντηρητικά και εκείνες που δεν έχουν. «Οι οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά έχουν χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα βακτήρια να αναπτύσσονται στα μπουκάλια μόλις ανοίξουν», εξηγεί ο οφθαλμίατρος Δρ. Reynolds. Η πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων είναι, ωφέλιμη. Στον αντίποδα, αυτά τα συντηρητικά μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν ξηρότητα και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό σε μερικούς ανθρώπους. Πολλοί οφθαλμίατροι συστήνουν τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων με συντηρητικά όχι περισσότερο από τέσσερις φορές την ημέρα, λέει ο Δρ. Reynolds.

Οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά έχουν λιγότερα πρόσθετα και συνήθως συνιστώνται για άτομα με μέτρια έως σοβαρή ξηροφθαλμία, λέει ο Δρ. Reynolds. Είναι συχνά οι καλύτερες για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα περισσότερες από τέσσερις φορές την ημέρα, προσθέτει.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε τις οφθαλμικές σταγόνες που αγοράζετε;

«Σε γενικές γραμμές, αν οι σταγόνες είναι σε ένα μπουκάλι, διατηρούνται», λέει ο Δρ. Shah. Περίπου το 90% των οφθαλμικών σταγόνων σε μπουκάλι έχουν συντηρητικά, εκτιμά. Οι περισσότερες οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά έρχονται σε αμπούλες μίας χρήσης.

Συνολικά, οι καλύτερες οφθαλμικές σταγόνες για ξηροφθαλμία εξαρτώνται πραγματικά από τη σοβαρότητα του προβλήματος και από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved